Каракачанов към Македония: Не се поддавайте на натиска за двуезичност

Каракачанов към Македония: Не се поддавайте на натиска за двуезичност

03 март 2017  |   1 коментар

ВМРО с тревога наблюдава процесите в Македония от изминалите дни. Не трябва да се правят компромиси и да се допуска албанският като втори официален език. Ако Македония сега се огъне пред натиска, утре може да се стигне включително и до фактически разпад на държавата.

Това посочва в своя декларация лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов по повод извънредното положение в Република Македония.

Ние желаем нашите сънародници в Република Македония, от които мнозина са и български граждани, да живеят в мир и да са сигурни за бъдещето на деца си и няма да позволим да бъдат подложени на агресия и опасност, пояснява Каракачанов.

Той припомня, че ВМРО винаги се е застъпвала за независима Македония, докато Киро Глигоров настояваше за хлабава конфедерация на бивши югославски държави, а не за суверенна страна. България беше първата държава, която призна нейната независимост, затова и изказваме пълна подкрепа на нашите братя за суверенитета и териториалната цялост на страната, допълва лидерът на ВМРО.

Сигурността и спокойствието на нашите сънародници, живеещи в Македония, е национален приоритет на България и на ВМРО, която е един от водещите фактори политическия живот на страната. Разиграването на картата за дестабилизиране на Македония е опасна игра, в която ние няма как да стоим безучастни, продължава декларацията на Каракачанов.

Категорично се противопоставяме на идеите за двуезичност, федерализация и кантонизация на Македония. В Европа и в развития свят не съществува понятието „колективни права”. В основата на държавите и държавността са индивидуалните човешки права. Поставянето на табели на албански език на места, където живеят наши братя, е демонстрация на нещо друго, но не и на човешки права.

Българите винаги сме уважавали и ще уважаваме всеки, но когато някой, който и да е той, си позволи да си играе със съдбата на Македония, винаги ще срещне нашата безкомпромисност, декларира той.

Каракачанов призовава Македония да не се огъва пред натиска. Ние сме с нея и ще подкрепим бъдещето ѝ на страна, в която хората с различно самосъзнание живеят заедно, единни и задружни. Бъдещето е в обединението, а не в разединението, заявява лидерът на ВМРО.  

В заключение той честити на всички българи от двете страни на границата националния празник на България. 

Коментари

 • Огнян Велинов

  март 03, 2017 в 10:30

  Ще кажа мнението си за случващото се в Скопие със следната кавър-версия на известна песен:
  Неемааа, неемаа,
  неке се роди
  по-глупаво момче
  йот македонче
  Особено Груевски

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *