Каракачанов към випускниците на ВВМУ: Бъдете със самочувствието на лидери, призвани да служат на Отечеството

14 август 2019  |   0 коментара

След 5 години усилия, труд и учение Вие днес получавате своите дипломи и постъпвате в българския военен флот, който е записал славни страници във военната ни история, никога не се е огъвал пред неприятелите и във всички епохи е изпълнявал своето основно предназначение – да защитава териториалната цялост и суверенитета на България.

С тези думи министърът на отбраната Красимир Каракачанов се обърна към младите лейтенанти от „Випуск 2019“ на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“. Тържественият ритуал по връчването на дипломите на курсантите и присвояването им на първо офицерско звание се проведе на Морска гара Варна в неделя, 11 август.

Министър Каракачанов пожела на младите офицери, завършили едно от най-престижните военноморски висши училища в Европа, да имат съзнанието и самочувствието на командири и лидери, да предадат своите знания на подчинените си и заедно с тях успешно да изпълняват задълженията си в служба на Отечеството.

Той връчи диплома за завършено висше образование и първите офицерски пагони на първенеца на випуска сред курсантите - Петър Генов от специализация „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“.

В първо офицерско звание 15 випускници на ВВМУ. От името на военното ръководство на Българската армия те бяха поздравени от заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев. 140-ата годишнина на ВМС ни напомня, че всички ние сме част от славните традиции, формирани от хора, отдали живота си за изграждането и развитието на военния ни флот. Да бъдеш офицер от Българската армия е призвание, което се опира на непреходните ценности като родолюбие, воинска чест, достойнство и взаимопомощ, посочи той в обръщението си към младите офицери. Генерал-лейтенант Илиев им пожела да служат с достойнство, да повишават своята професионална подготовка, за да бъдат пример за подчинените си и да могат да изпълняват успешно националните задачи и задачите в коалиционен формат със съюзниците от НАТО и ЕС.

Тържествата, посветени на 140-ата годишнина на ВМС, завършиха с националното учение „Парад-2019“, в което участваха кораби, сили и средства от всички родове войски на военния ни флот. То беше предварително оповестено и предизвика огромен интерес сред варненската общественост. Стотици жители и гости на града наблюдаваха действията на военнослужещите от плажната ивица на Морската градина в града. Те аплодираха групите от силите за специални операции на флота и екипажите на вертолети „Пантер“, които демонстрираха своите умения при изпълнението на елементи от операция по морска сигурност.

В отговор на журналистически въпроси за хода на процедурата за придобиване на нов тип многофункционален кораб на ВМС министър Каракачанов каза, че е дадена възможност в определен срок трите фирми-участнички да подобрят своите оферти.

Надявам се до края на годината да имаме сключен договор с една от трите фирми, които участват в конкурса, а това са българската „МТГ – Делфин“, германската „Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG“ и италианската „FINCANTIERI“, посочи той.

Министър Каракачанов съобщи също, че проектът за придобиване на бойни бронирани машини за Сухопътните войски може да бъде финализиран през март-април 2020 г., тъй като вече са разпратени исканията за предоставяне на предложения RFP (Request for Proposal) до четирите фирми, проявили интерес към участие в него.

Откакто съм министър на отбраната моята амбиция е да се повишава социалният статус на военнослужещите. Вече две поредни години увеличаваме заплатите с по 10 %. По наши разчети възнамеряваме с бюджета на Министерството на отбраната да направим това и през следващата 2020 г., каза министър Каракачанов в отговор на въпрос за промяна на социалния статус на военнослужещите.

На въпрос за доброволната военна служба той разясни, че проектът на закона е готов, минал е на всички нива на обсъждане в Министерството на отбраната. В него се предвижда хората, които проявяват желание доброволно да служат, да получат военна подготовка на три етапа – 3, 6 и 9 месеца, след което да бъдат зачислени в резерва. Във времето, в което ще преминават военната си подготовка, те ще бъдат защитени от закона и работодателите им няма да могат да ги уволняват. От друга страна преминалите доброволна военна служба ще имат определено предимство пред останалите, когато кандидатстват за работа в полицията или в други структури на националната сигурност.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *