Каракачанов изпрати контингента ни в Афганистан с икона на закрилника на армията Свети Георги

Каракачанов изпрати контингента ни в Афганистан с икона на закрилника на армията Свети Георги

29 ноември 2018  |   0 коментара

Убеден съм, че сте добре подготвени и достойно ще представите България и Българската армия в поредната мисия, с която изпълняваме своите международни ангажименти.

Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време на тържествения ритуал по изпращането на 37–ия контингент на Българската армия за участие в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“.

Пожелавам Ви да се държите един за друг, да се пазите и да пазите честта и достойнството на Българската армия. Използвайте наученото, дръжте се достойно и най-вече - върнете се живи и здрави в Родината, каза още той в обръщението си към военнослужещите.

На националния командир на контингента полковник Митко Димитров министър Каракачанов пожела успешна мисия и му подари икона на Свети Георги - светецът, който закриля всички наши войски.

На тържествения ритуал със заповед на министъра на отбраната бяха наградени тримата военнослужещи от състава на Бригадно командване - Благоевград, спасили човешки живот при пожар в село Пиперков чифлик.

В отговор на журналистически въпроси след изпращането на контингента министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че обстановката в Афганистан остава сложна, но се надява всички наши военнослужещи да се завърнат успешно.

Съставът на мисията ни там е увеличен от миналата година и на този етап няма необходимост да се увеличава повече. Натрупаният опит от участие в международни мисии дава възможност на нашите военнослужещи след това да растат в кариерата, посочи още той и подчерта, че смята за успешни всички наши мисии зад граница - и в Косово, и в Босна и Херцеговина и в Мали.

Успешни са всички мисии, от които военнослужещите са се завърнали живи и здрави, и разбира се, са получили оценки от нашите партньори, че са се представили достойно, каза той.

Ще има нов подход при определянето на доставчиците на храна за армията. Обсъждат се възможностите местни производители да снабдяват военните формирования с прясна храна. Категорично ще бъде прекратена практиката търговски фирми да печелят за сметка на войската от изхранването на военнослужещите. Всички опити за спекулации по тази тема от фирми и политици няма да се получат, подчерта министър Красимир Каракачанов в отговор на въпрос.

Да си военен е професия. И както във всички професии, и тук хората трябва да получават добро възнаграждение, да имат добър социален пакет, за да работят добре, посочи още министърът на отбраната.

Той изрази надежда, че тази година ще бъде преодоляна негативната тенденция броят на напускащите армията да бъде по-голям от броя на постъпващите.

Предстои да бъдат отпуснати средства за ремонт на техника на Сухопътните войски, съобщи още министър Красимир Каракачанов.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *