Каракачанов: За първи път балансът се обръща – повече постъпват, отколкото напускат армията

Каракачанов: За първи път балансът се обръща – повече постъпват, отколкото напускат армията

03 септември 2019  |   0 коментара

„Военна академия „Г.С. Раковски“ има високоотговорната мисия да подготвя и формира бъдещите лидери в отбраната и националната сигурност. Българският офицер трябва да има съзнанието, че на неговите плещи лежи не само отбраната на страната, но и съществуването на Българската армия и това е основание за неговото самочувствие.

С тези думи министърът на отбраната Красимир Каракачанов се обърна към присъстващите на официалното откриване на новата учебна година във Военна академия „Г. С. Раковски“ в София, което се състоя на 2 септември.

В словото си министър Каракачанов подчерта, че в изпълнение на поетите ангажименти през последните две години възнагражденията на хората в отбраната са увеличени с общо 20%, като при това са запазени всички досегашни социални придобивки.

През 2020 г. ще продължим политиката, насочена към повишаване на възнагражденията и към разширяване на социалните придобивки. За първи път балансът се обръща и хората, постъпили в Българската армия, са повече от тези, които са я напуснали, каза още министър Каракачанов.

Предстои ни още една динамична, отговорна и напрегната година. Твърдо вярвам, че прегледът на отбраната ще бъде основа за разработване на ориентирана към бъдещето, амбициозна, но и реалистична Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България – 2032.

Това заяви началникът на отбраната генерал Андрей Боцев в своята лекция. Той поясни, че Програма 2032 ще бъде база за изготвянето на детайлен и изпълним План за развитие на въоръжените сили 2026.

Чрез него ще успеем да продължим трансформацията на въоръжените сили, като ги направим още по-сигурен гарант на сигурността, териториалната цялост и независимостта на страната, а Република България – още по-надежден съюзник в НАТО и ЕС, категоричен беше началникът на отбраната.  Той пожела на слушателите, курсистите и студентите на Военната академия да трупат знания и умения, които да им помогнат за успешна професионална реализация.

На официалната церемония за откриването на новата учебна година присъстваха още министърът на вътрешните работи Младен Маринов, заместник--министърът на отбраната Атанас Запрянов, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, секретарят на президента по въпросите на сигурността и отбраната Стефан Янев, висши офицери от Въоръжените сили и др.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *