Каракачанов за обвиненията на сръбски депутат към България: Няма нищо подобно

Каракачанов за обвиненията на сръбски депутат към България: Няма нищо подобно

22 ноември 2019  |   0 коментара

Обвиненията не отговарят на истината, това, че Сърбия има проблеми, те са видни, не означава, че България трябва да бъде изкупителна жертва, патица за отвличане на вниманието от вътрешните ѝ проблеми.

Така вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира в кулоарите на парламента шпионски скандал, в който името на страната ни е замесено от сръбски депутат.

Такива неща, за които говори сръбският депутат, няма, категоричен беше той. И добави, че българските народни представители също не винаги говорят неща, имащи общо с истината. Така че в сръбския парламент всеки депутат може да си говори каквото си иска, заключи вицепремиерът.

Като член на делегацията, която ще пътува с премиера Бойко Борисов в САЩ, министърът ще участва в разговори, свързани със задълбочаване на сътрудничеството в отбраната. Споразумението за стратегическо партньорство трябва да бъде актуализирано, то е остаряло, обясни той. В практически аспект - някои американски компании проявяваха интерес и към другите проекти - инвестиции в производството на въоръжение, неща, свързани с отбраната, обясни Каракачанов. Такива инвестиции според него означават младите образовани хора да си намират работа у нас.

Единият от протестите срещу Валери Симеонов заради избора му за заместник-председател на НС бил организиран от бившите им колеги от „Атака“ потвърди Каракачанов тезата на Симеонов.

За недоволството на майките попита:

Колко пъти искат да му отрежат главата? Или искаме да отнемем правото на някого да говори свободно и когато греши и си понесе отговорността за това, да продължим цял живот да го гоним?

Малко болшевишко е, смята Красимир Каракачанов.

Със своя заповед министърът на отбраната Красимир Каракачанов е упълномощил ръководителите на структурите от военнообразователната система за сметка на собствени приходи да определят по-големи допълнителни възнаграждения на членовете на академичния състав по решение на съответните академични съвети.

Това каза Каракачанов в отговор на парламентарен въпрос от депутата Станислав Станилов за възнагражденията в българската военна наука и военно образование, цитиран от БТА.

Министърът заяви, че политиката на МО е насочена към развитие на военното образование и науката в дългосрочен план. За търсене на възможности за допълнително финансиране, стимулиране на военнослужещите от академичния състав, в извършващия се преглед на отбраната е заложено преразглеждане на вътрешноведомствената нормативна уредба, свързана с висшето образование и науката, отбеляза Каракачанов.

Всяка длъжност във въоръжените сили има своите специфични особености и отговорност, за които военнослужещите получават допълнително възнаграждение, регламентирано в нормативната уредба на МО, посочи в отговор Каракачанов. Военнослужещите от академичния състав получават и допълнително възнаграждение за придобитата образователна и научна степен „доктор“ или научна степен „доктор на науките“.

Министърът добави, че с неговата научна степен „доктор“ в парламента е получавал едно възнаграждение, а в МО в началото то е било 12 лева, а сега е 42 лева. Това, което е за академичния състав, е и за министъра, заяви Красимир Каракачанов.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *