Каракачанов: Досегашните управниците не бяха патриоти!

Каракачанов: Досегашните управниците не бяха патриоти!

23 май 2014  |   0 коментара

интервю с председателя на ВМРО Красимир Кракачанов за в „Тревненска седмица”

- Г-н Каракачанов, Вие сте председател на организация с голям опит и традиции в  борбата за българското единство. Какво е патриотизъм и защо влязохте в коалицията?

- Патриотизъм означава върховенство на интересите на нацията над всички останали политически, икономически, партийни и други интереси.

Коалицията от партии „България без цензура, ВМРО, ЗНС, Гергьовден” защитава неделимостта на българската нация и територия – срещу всякакви опити за разделяне като например: неоосманската държавна доктрина на Турция, опитите за отделяне на „помашки” малцинства, македонизма, радикалния ислямизъм. Преди да бъде част от какъвто и да било етнос, всеки трябва да бъде добър български гражданин, с всички конституционни права и задължения, произтичащи от това. Ние изповядваме идеята за Европа на отечествата, разнообразни в единството си.

- Заедно с Николай Бареков и ръководителите на другите партии в коалицията открихте кампанията за Европарламента в Габрово. Как ви посрещнаха хората? Имате ли усещането,че ще спечелите?

- Над 1 200 души ни посрещнаха в Габрово. Градът бе поредният, в който се състоя спектакълът на Нешка Робева. Беше много емоционална среща. Видях сълзи в очите на хората. Усещам подкрепа и вяра, и надежда – толкова страдание се е натрупало в последните няколко години, че хората не крият чувствата си!

Противопоставянето между политици и гражданите трябва да спре. Ако на всички нас ни е омръзнало през последните 25 години т.нар „политически елит“ да прикрива кражбите си зад параван, нека си спомним приказката за неволята. Да не чакаме Москва, Брюксел или който и да било друг да ни помогне, а да си помогнем ние. Сами да си свършим работата.

За 25 г. българският Манчестър – както е познато Габрово заради силно развитата преди време текстилна промишленост, не е произвел и едно парче плат, а това е тъжната действителност.

- Сложно стана за обикновения българин да разграничи „ляво” и „дясно”, да разбере какво е добро за собственото му ежедневие, за доходите, за семейството... Как да се ориентираме?

- Не бива да вярваме на догмите за ляво и дясно, трябва да вярваме в собствените си сили.

Дневният ни ред не е този, който е на досегашните българските политици. Трябва да се мотивираме от едно - да си върнем държавата.

- Как депутатите, които ще изберем, могат да решат проблемите ни чрез Европарламента?,

- Решенията на проблемите са много прости и ясни, но досегашните политици нямаха воля. В политиката няма отговор „не може“. Не е вярно, че държавата няма пари. Това е някаква мантра, която непрекъснато ни повтарят, за да ни приспят.

Възрастните хора навсякъде задават един и същи въпрос – знаят ли управляващите ни как се оцелява с ниските пенсии. Младите питат къде е образованието. Други задават въпроса какво се случва с нашето здравеопазване и имат право.

Наглостта на нашите политици стигна до там, че един бивш премиер тръгна да обвинява пенсионерите, че му изяли бюджета.

За да се вдигнат с 20% пенсиите, ще са нужни 600-700 млн. лв. Всеки говори, че пари няма и не може. Нека заедно направим следната сметка - от 24 милиарда къса цигари, половината са контрабандни. Това са три милиарда лева, които не влизат в бюджета. Ако контрабандата бъде намалена дори наполовина, ето ги парите за пенсионерите. Освен на цигари има и контрабанда на алкохол, има далавери и в здравната каса.

Ако не се спрат тези лоши практики и държавата не влезе в ролята си, няма как да се спре миграцията на българите. А не се ли спре тя, няма как да градим икономика.

Крайно време е да престанат да се отнасят с нас като с шарани. Това поведение на политиците накара гражданите да не вярват вече на никого и нищо.

- За какво ще се борите в Европейския парламент?

- Ще се стремим към социалното пазарно стопанство. Икономиката на България трябва да се движи от предприемачеството при либерални условия и без ненужни ограничения, но и при подчертано съблюдаване на принципите на социалната отговорност. Без излишно бреме за работодателите, но и без днешната несигурност за работещите. Затова ние от КП „България без цензура, ВМРО, ЗНС, Гергьовден” искаме политика за насърчаване на износа и за защита на малкия и среден български бизнес с приоритет върху производството.

Предлагаме подкрепа за стартиращия бизнес, разкриване на работни места в производството и съпътстващите дейности на основата на публично-частни партньорства в различни райони на страната. Предвиждаме създаване на нова програма за наемане на работа и гарантиране на минимален базов доход, равен с минималния доход в Европейския съюз.

Професионалното образование трябва да се превърне в приоритет на държавата. Нужни са и повече стимули за наемане на работници с нова квалификация или без достатъчен опит. Реиндустриализацията на страната е основна задача на следващото десетилетие. Създаването на индустриални зони и условия за инвестиции във високотехнологични производства с висока принадена стойност е единственият начин за бърз ръст на доходите и брутния вътрешен продукт.

В същото време основно наше послание са темите за справедливостта и борбата със социалното разслояване. Затова всяко наше действие и говорене взема предвид преди всичко интересите на обикновения човек. Пенсионната система трябва да е наистина солидарна - на база работеща икономика на търсенето.

Преди години се смеехме на Албания, но сега там нещата вървят напред, защото си поставиха ясна цел. У нас това не се случи, но пък се допуснаха чужди монополисти да завземат пазара на комунални услуги, комуникации...

- Вие сте на последно място в листата. Но Ангел Джамбазки е втори и има реален шанс да стане евродепутат. С какви очаквания да натоварим него?

- Ангел Джамбазки е заместник-председател на ВМРО – Българско национално движение и втори в листата на коалицията „България без цензура, ВМРО, ЗНС, Гергьовден”. Негова задача, както и задача на всеки български представител в ЕП, е да се постарае да направи така, че всеки евроцент, който може да бъде привлечен тук, да бъде привличан, а не да връщаме пари в ЕС и да не ги усвояваме. Ако не се лъжа, до тази година вноската, която правим, е почти равна на тази, която получаваме.

Ясно е, че българите искат неопетнени политици. Такъв е Ангел Джамбазки, кандидатът на ВМРО за евродепутат. Аз застанах на символичното последно място в листата на „България без цензура, ВМРО, ЗНС, Гергьовден“, за да покажа подкрепа за тази листа и лично за Ангел Джамбазки. Може да го подкрепите, като гласувате за нашата коалиция с № 28 в интегралната бюлетина и отбележите преференция 2 за Джамбазки.

Всички български представители в Брюксел трябва да работят за това, че България да се чува в Европейски парламент и да се обръща повече внимание на българите и българския национален интерес.

- Напоследък рядко Ви виждаме в Трявна...

- Кампанията е много ангажираща. Но за мен Трявна е много скъпа. Истинско спокойствие намирам тук. Вярвам в здравия разум и в патриотизма на тревненци. Имаме шанс да преодолеем тези трудни времена и да бъдем отново истински българи-патриоти, каквито всъщност винаги сме били!

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *