Каракачанов: Днес започваме разговори за съставяне на коалиционното споразумение

20 април 2017  |   0 коментара

Никога не е добре, когато се намесва етническата карта за решаване на политически проблеми, коментира лидерът на ВМРО ситуацията в Македония

Съпредседателят на Обединените патриоти и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че още днес разговорите за коалиционното споразумение ще започнат.

В „Денят започва“ по БНТ Каракачанов каза, че основното, за което Патриотите ще настояват, е равнопоставеност между тях и ГЕРБ.

Мисля, че още от днеска ще започнат разговорите за това коалиционно споразумение и аз го виждам като споразумение, в което е описан механизмът как ще функционира на политическо ниво една такава коалиция, посочи той.

Основният принцип, за който ще настояват Патриотите е една равнопоставеност между тях и ГЕРБ.

Второто нещо - основният принцип в работата на подобно правителство трябва да е само и единствено отстояване на българския национален интерес. Записано е още в преамбюла на приоритетите - отстояване на българския национален интерес, като основен приоритет, и недопускане на намеса във вътрешните работи на Република България, каза Каракачанов.

Той допълни, че също така са записани проблемите с демографската криза, повишаване на доходите на българските граждани, темата с битовата престъпност.

Хубавото е едно. Всички политически партии вчера говореха за едни и същи проблеми. Надявам се, че този път българските народни представители, влизайки в парламента, най-накрая са прочели какво пише на сградата. Надявам се, текстът на вчерашната клетва да бъде запомнен от всички депутати, заяви лидерът на ВМРО.

Минахме един дълъг период, когато споменавахме темата национални интереси, бяхме обвинявани в какво ли не. Сега всички говорят за интересите на нацията, на държавата. За това, че трябва да има един суверенитет във вземане на решенията на българските институции, че не трябва да се допуска намеса във вътрешните работи на България, посочи още той.

По отношение на Македония България не може да бъде ням зрител, тя трябва да бъде фактор най-малко заради нашите сънародници там. България е в добри отношения и с Косово, и с Албания. България има пряк интерес от това на западната ни граница всичко да е спокойно, отбеляза Красимир Каракачанов.

Ние настоявахме в последните две години да се търси консолидация и единство в българските партии за решаване на проблемите на сигурността. Проблемите в Македония няма как да бъдат решени по ред причини. Там става въпрос за борба за власт, за кокала, убеден е той.

По думите му Македония, за съжаление, тръгва да решава своите политически проблеми, използвайки етническата карта, което никога не е добре.

От друга страна, една Турция се меси в региона директно. Въпросът е къде е политиката на България, която трябва да се погрижи за интересите на своите сънародници там. Балканите врят и кипят, но те винаги са били едно поле на съревнование, те винаги са били обект на много външни интереси, отбеляза още лидерът на ВМРО.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *