Каракачанов: Въпреки недостига на хора и техника, с риск за живота си военните изпълняват задълженията си

Каракачанов: Въпреки недостига на хора и техника, с риск за живота си военните изпълняват задълженията си

07 юли 2018  |   0 коментара

Мисиите ни в чужбина и международните учения са осигурени, каза военният министър

Попитан дали армията в момента е в състояние да изпълнява задълженията си, Красимир Каракачанов каза, че въпреки затрудненията, които има, най-вече по отношение на недокомплекта, на материалната база и техниката, в определени направления с риск за живота и здравето, тя е в състояние да си изпълнява задълженията.

Каракачанов отговори на въпроси на журналисти в петък преди извънредното, закрито за медиите, заседание на ресорната парламентарна комисия, която изслушва ръководството на МО и Щаба на отбраната за моментното състояние на видовете въоръжени сили.

Министърът на отбраната информира народните представители и се надява, на базата на информацията, която те получат, да бъдат още по-активни в защита на нуждите на Българската армия.

Идеята е как да елиминираме риска, коментира министърът. Той напомни двата авиоинцидента с вертолети за една година. Как се преодолява този риск - с натренираност на пилотите. А как се случва това - като ремонтираме наличната хеликоптерна техника, за да може тя да бъде използвана, пилотите да летят и да поддържат уменията си, а младите летци да трупат такива, коментира министърът.

Той очаква идния понеделник да му бъдат докладвани резултатите от работата на експертната група по последната катастрофа с вертолет Ми-17.

Министърът се съгласи, че тръгването и успешното изпълнение на модернизационните проекти би обърнало тенденцията на снижаване на бойните способности. Естествено, че ще я обърнем - все пак два нови бойни кораба, самолети, бронирани машини. Разбира се, реализацията на тези проекти ще се види след няколко години, но естествено, че ще обръщаме тенденцията, каза Каракачанов.

Актуализираният проект за инвестиционен разход за придобиване на многофункционални модулни патрулни кораби за Военноморските сили получи почти единодушната подкрепа на парламентарната Комисия по отбрана в четвъртък.

Красимир Каракачанов коментира още, че мисиите ни в чужбина и участващите в международните учения са осигурени, но той не иска осигуряване само по тези направления, а изтъкна, че подготовката на военнослужещите през цялата година трябва да бъде осигурена и бойната техника трябва да е на ниво, а не само за дадена мисия или учение.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *