Каракачанов: Вероятно до Великден ще е ясен съставът на кабинета

Каракачанов: Вероятно до Великден ще е ясен съставът на кабинета

03 април 2017  |   0 коментара

Разговори за министерски кресла не са водени, по-важно е да договорим политиката на правителството, каза лидерът на ВМРО

Новият състав на кабинета вероятно ще стане ясен до Великден. Това прогнозира лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. В интервю за предаването „120 минути" по bTV той отрече до момента да са водени разговори с ГЕРБ за конкретни министерски постове, но обясни, че би могъл да се справи с Министерството на отбраната.

Много е рано да се говори за каквото и да било участие във властта, за нас е по-важно да договорим политиката на следващото правителство, каза той. По думите му за да стигнат до разговора за министерство, трябва да минат през разговора за програмата и ангажиментите пред българското общество и да има национално съгласие по основните приоритети. Какво още каза той, вижте в интервюто:

- Много ми е приятно г-н Каракачанов. Правим това интервю малко след рождения ви ден. Какво си пожелахте?

- Здраве. Всъщност това е най-важното нещо в живота на един човек. Всичко останало е суета.

- Вероятно много хора са Ви се обадили, но ми е много интересно кой Ви се обади първи – Борисов или Корнелия Нинова, да Ви честити рождения ден.
- Всъщност Корнелия Нинова не ми се е обадила за рождения ден. Борисов ми се обади.

- Това е интересно. Какво Ви пожела?
- Здраве. Всъщност по телефон, на рожден ден какво може да пожелаеш на един човек. Здраве. Здраве, късмет и така. Нормалните неща.

- Как се поздравявате в момента в Патриотичния фронт? „Здравейте, министър Симеонов!"; „Здравейте и на Вас, министър Каракачанов!" Така ли се поздравявате?

- Не. Няма такъв разговор въобще. Още не сме водили подобни разговори. Тъй като е много рано да се говори за каквото и да било участие във властта, за нас е по-важно да договорим едни други неща, а именно каква ще е политиката на следващото правителство.

Има много въпроси, които от дълги години не се решават и за нас е важно най-накрая да започне тяхното решаване. Примерно проблемът с бедността. България е с най-ниските пенсии, най-ниските заплати в цяла Европа. В Европа - не Европейския съюз. По-ниски заплати и пенсии дори от Албания. Албания, за която разказахме вицове - за албанския реотан, за албанската подводница. Помните ги тези неща. В момента  пенсията в Албания е 175 евро, в България е 68 евро.

И мога да изредя още 20 неща, т.е. ние искаме да говорим по темите, които са важни и трябва да се решават. И ако намерим разбирателство по тези въпроси, чак тогава идва ред на персоналните въпроси - за участие в правителството, кои ресори, кои хора и тн. Но това е последната една трета от разговора.

- Как научихте за идеята на Валери Симеонов за широка коалиция за ГЕРБ и БСП. Той обсъди ли я с Вас или научихте за нея по телевизора?

- По принцип тази идея съм я анонсирал аз и това е идеята да се търси едно съгласие между българските политически партии, защото забележете какво се случва 27 години в България. Едно отвратително разделение - на леви, на десни, на монархисти, на републиканци. Последните две-три години е много модерно да се делим на русофили и русофоби.

За тези 27 години това разделение, тази политическа омраза, тази война между партиите не донесе нищо добро на обикновения българин и въобще на целия български народ. Да, съгласен съм -  не е възможно да се постигне парламентарно мнозинство за общо правителство.

Нали, като слушах и изявленията и на Корнелия Нинова в нощта на изборите, буквално преди един-два дена отново. Това не е възможно да се случи – едно такова голямо парламентарно мнозинство и общо правителство. Но е абсолютно задължително, повтарям го - да има национално съгласие по основните приоритети.

Знаете ли, че хората не ги интересува, когато някой дойде и им обере къщата на село или им открадне реколтата. Тях не ги интересува дали ги оглавява синьо или червено правителство. Те искат полицията да си е на място, съдебната система да си е на място и да решава проблемите. Българинът, когато се разболее и отиде в болницата не го интересува дали правителството е ляво или дясно. Той иска да получи нормалната медицинска помощ, за която си е плащал здравните осигуровки. Ето за такива неща говоря, че трябва да има съгласие.

- С какви отправни точки тръгвате? С искане за министерски кресла или някакво задължение за изпълняване на Вашата предизборна програма?

- Ще тръгнем с това, с което тръгнахме и преди две години и половина, когато се правеше предишното правителство - 2014 г. Първо програма, но този път ще искаме много по-детайлна програма, с ясни срокове и разписан ангажимент по всички тези въпроси.

- Нима не бихте участвали във властта директно, чрез министерски кресла?

- Пак казвам, не това е най-важното и не това е на всяка цена. Ние няма да се пазарим за някаква бройка, защото чета по някакви вестници и слушам в разни сайтове - Патриотите искат 6,7. Защо 6,7? Защо не 5 или не 12, примерно. Ето казвам Ви така откровено подобни разговори не са водени с никого. Те не са водени и вътре в нашата коалиция.

- Добре. Кои министерства, ако бягате от точните бройки? Има ли министерство, което да Ви е на сърце?

- Аз Ви казвам, аз Ви казах, че не сме водили този разговор вътре. Зависи от първото нещо - за да стигнем до разговора за министерство, трябва да минем през разговора за програмата и ангажиментите пред българското общество.

- Гледайки какво се случи с Реформаторския блок след участието в предишния парламент и правителство, това разпределение на областни управители, министерства и властта като цяло сякаш подпомогна процесите на разпад вътре в блока. Един напусна, друг остана. Партии се разпаднаха, лидери се смениха. Вие ще останете ли единни? Да не се скарате тримата?

- Много правилно го казахте. Гледайки какво стана с Реформаторския блок, нямаме никакво намерение да повтаряме същата грешка и нямаме никакво намерение да си правим някакво вътрешно-коалиционно съревнование – кой ще докопа повече власт.

- Към кои министерства хипотетично бихте имали интерес – отбрана, външни работи, министерство на вътрешните работи? Последният слух е, че ви гласят за силов вицепремиер без портфейл.

- Еми вие много правилно го казахте – последен слух. Първият слух беше, че ще ставам председател на Народното събрание. След това тръгна дежурният слух, че ще ставам министър на отбраната – това е дежурен слух от десет години насам.

- А не искате ли да сте министър на отбраната?

- Мога да бъда министър на отбраната. Имам афинитет към армията. Смятам, че българската армия е в едно тежко положение.

В света, в който живеем, във времето, в което живеем, армията трябва да е в състояние да изпълни своите конституционни задължения, а именно -  защита на териториалната цялост и държавния суверенитет на Република България.

- Патриотите или ДПС ще са балансьорът в следващия парламент?

- Забележете, че за пръв път от 27 години ДПС не е трета политическа сила. Трета политическа сила, макар и с малко, символично, с един депутат повече са Обединените патриоти.

Нашата цел не е да бъдем балансьор или да създаваме някакви обръчи или да раздаваме някакви порции като такъв балансьор. Нашата роля, аз така я виждам поне, е да бъдем катализатор за решаването на проблеми, които са отлагани много дълго време.

- А това обединение, за което говорихме в началото на интервюто, за доброто на България - включва ли ДПС?

- ДПС още дълго време трябва да показват на българското общество, че са нещо различно от това, което създадоха като представа. Извинявайте, ама не аз говорех за обръч от фирми. Техният лидер говореше. Мисля, че ДПС могат да бъдат част от един такъв разговор, но те трябва да убедят българското общество, че са в политиката не заради някакви малцинствени интереси на един или друг етнос в България, не заради някакви икономически интереси, а заради нормалния обществен политически народ, в който партиите служат на обществото, а не държавата обслужва партиите. Тогава да.

- Извършихте ли нарушение при блокадата на „Капитан Андреево“, както ще проверява прокуратурата?

- Не сме извършвали никакво престъпление – направихме нещо друго. Показваме на съседна Турция, че България не може да бъде възприемана като бивша османска провинция, че България не е „Булгаристан", в който нашите съседи в Турция могат да си инсталират нови партии, да ги вкарват в парламента и по този начин да определят бъдещето на нашите деца. Това показваме..., че сме народ с достойнство.

И аз използвам ефира да благодаря на всички млади момчета и момичета от ВМРО, които бяха там. Бяха дисциплинирани и които изпълниха своя патриотичен дълг. Аз се гордея с такива хора.

- Не загубихте ли, обаче? Аз Ви попитах и в изборната нощ. Тъй като прокуратурата ще изисква кадри от телевизиите – те го съобщиха това публично дали някой от Вас е упражнявал насилие? Нека Ви попитам конкретно. Защо му трябваше на Валери Симеонов да блъска жената по земята, да ѝ дърпа чантата?

- Значи няма такова нещо. Аз бях там и бях на 10 метра. Не е имало нито блъскане, нито влачене по земята. Имаше дърпане на една чанта, но имаше нещо друго.

Същата тази жена, въпреки факта, че има кордон от млади хора, се блъскаше в този кордон. Въпреки всичко това. Това изнерви обстановката и доведе може би до тази реакция на Валери Симеонов.

Но когато давате кадрите на прокуратурата, дайте и другите кадри - как всеки един хуманитарен случай е пропуснат. Как пропускаме леки автомобили с деца и с жени. Как пропускаме линейка - два пъти минава линейка. Как раздаваме вода на тези хора. Ето това дайте на прокуратурата.

- Кога ще има правителство, ако зависи от Патриотите?

- В следващите две-три седмици нещата ще станат по-ясни. Около Великден, както се казва.

- Благодаря Ви за този разговор. 

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *