Каракачанов: Важно е да продължат усилията на НАТО в Косово и военноморското присъствие в Средиземно море

Каракачанов: Важно е да продължат усилията на НАТО в Косово и военноморското присъствие в Средиземно море

13 февруари 2020  |   0 коментара

Редовната среща на министрите на отбраната на страните членки на НАТО започна на 12 февруари в Главната квартира на НАТО в Брюксел, Кралство Белгия. От българска страна в нея участва заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Форумът започна със заседание на Северноатлантическия съвет, на което бяха разгледани текущите мисии и операции на Алианса. Във фокуса на дискусиите бяха основно мисията в Ирак и дейности на НАТО, свързани с предизвикателства за сигурността в региона на Близкия Изток и Северна Африка.

В своето изказване по време на дискусиите министър Каракачанов подчерта, че отчитайки завишеното внимание към Близкия Изток, не трябва да забравяме другите райони, където мисиите и операциите на НАТО имат стабилизиращ ефект. Република България счита за особено важно продължаването на усилията на Алианса в Косово, както и военноморското присъствие в Средиземно море.

Първият ден от срещата завърши с работна вечеря с участието на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел и министрите на отбраната на Швеция и Финландия, посветена на европейската и трансатлантическата сигурност. Приоритетно значение за страната ни е засилването на обмена на информация и по-тясната координация между НАТО и ЕС за противопоставяне на пропагандата, дезинформационните кампании и кибератаките. Ролите на двете организации за противодействие на тези заплахи, както и за подпомагане укрепването на устойчивостта на съюзниците в НАТО и държавите членки на ЕС в тази област взаимно се допълват.

Срещата на министрите на отбраната на страните членки на НАТО продължава и на 13 февруари.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *