Каракачанов: България е плашилото на Сърбия

Каракачанов: България е плашилото на Сърбия

07 януари 2020  |   0 коментара

Когато Сърбия има външни проблеми, някой външен трябва да е виновен и обикновено България е виновна.

Това коментира в „Тази сутрин“ по БТВ вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов за думите на сръбския външен министър Ивица Дачич за българското национално малцинство.

Сънародниците ни в Сърбия имат недоволство по отношение на обучението на български език и други права. Миналата година имаше натиск при избора на ръководството на малцинството ни от страна на правителството на Сърбия, за да се избере точният представител, който да представя правата им, обясни Каракачанов.

Той добави, че от времето на Тито и Милошевич е започнал да се повдига тонът.

От 100 г. България е основното плашило в Сърбия, категоричен бе вицепремиерът и допълни:

По-голямата държава сме, конкурентна. Никога не сме имали претенции към сръбски територии, а тези българи, които Дачич определи като 0.26%, са част от територия, която Сърбия взе от България след Първата световна война.

По думите му Сърбия води политика да се обезлюдят районите с българско малцинство.

Каракачанов коментира и обстановката в съседна Северна Македония след оставката на премиера Зоран Заев:

Има ново служебно правителството, което трябва да подготви изборите, ситуацията е патова, а двете основни партии са с изравнени позиции, но по Конституция там правителство без албанска партия няма да стане. За България тези избори са важни по отношение на политиката на отваряне на диалога към България или старата политика на търсене на конфронтация със съседите и строеж на извънземни паметници.

Красимир Каракачанов коментира напрежението в региона след убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани:

В Ирак има двама български военнослужещи, които са в мисия на НАТО, свързана с обучение на иракски военни. Тя ще бъде евакуира временно в съседна държава, докато се изясни ситуацията в страната.

Министерството на отбраната ежедневно има контакт с българските офицери. Към момента няма опасност за тяхната сигурност, допълни Каракачанов.

Според него ответни действия срещу Америка единствено биха ескалирали конфликта.

Ако американските сили се изтеглят, няма как това да стане в рамките на един месец. Договорът предвижда, ако подобно решение бъде одобрено от правителството, в рамките на една година да приключи тази мисия. Така че изтеглянето няма да е бързо в рамките на някакви дни, поясни Каракачанов.

Големият проблем в региона е „Ислямска държава“. Тя беше победена, но ако получи вакуум, не съм убеден, че силите на иракската армия са достатъчни, за да удържат положението, смята той.

Цялата ситуация с ядреното оръжие в Близкия изток е сериозен проблем. Иран от много години се стреми да придобие ядрено оръжие и това е публична тайна. Именно поради това са тези по-резки действие на американската страна и Израел, който е основен съюзник на САЩ в района на Близкия изток, каза още вицепремиерът.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *