Каракачанов: БХК разбира „правата на хората“ като правата на престъпниците

16 декември 2014  |   3 коментара

Патриотичният фронт предлага разширяване на обхвата на неизбежната отбрана, като идеята се подкрепя от пострадалите от кражби. Това е част от мерките, които трябва да бъдат предприети за справяне с битовата престъпност. Тази теза защити лидерът на ВМРО и съпредседател на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов. Той бе поканен в „Тази сутрин“ по БТВ, за да коментира темата. Негов опонент бе председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев.

Според Каракачанов трябва да се облекчи достъпът до законно оръжие. В България едва 50 хиляди души притежават такова. Улесняване на режима за оръжие не означава, че хората ще почнат да стрелят наляво-надясно, каза той. Като пример той посочи САЩ, където ситуацията с огнестрелното оръжие е най-либерална. Каракачанов цитира статистиката, че 60% от американците, които притежават законно оръжие, не са го използвали никога. Дори смъртността в Америка, свързана с лекарска небрежност, е 2,5 % по-висока от всички смъртни случаи от оръжия, в това число инциденти и самоубийства.

Лидерът на ВМРО подчерта, че от Патриотичния фронт настояват да се направи работна група между депутати, представители на Министерството на правосъдието и МВР, за да може държавата да се заеме с този сложен проблем и да защитава българските граждани. В България около 50 % са станали жертва на битова престъпност, посочи Каракачанов. Той изброи, че хората обикновено стават жертва на обири от дома, а най-потърпевши са възрастните самотни хора в малките населени места.

По думите на Каракачанов едно от предложенията на патриотите е да се разшири обхватът на неизбежната отбрана, така че освен жилището, тя да включва и други собствености – имот, гараж. Сред други от предложените мерки са засилено видео наблюдение и засилено полицейско присъствие – в критичните точки.

Кънев заяви, че и в момента законът позволява използването на оръжие, ако някой влезе в дома ти, а ако става дума за двор, може да се използва пропорционална сила – например, ако крадецът носи брадва, да се защитиш с брадва.

Не е сериозно да очакваме един дядо на село, ако в двора му влезнат десетина бабаити със сопи, за да го оберат, да остави огнестрелното си оръжие и да каже „Чакайте, момчета, и аз да си взема сопата“, възмути се Каракачанов.

Кънев на няколко пъти запита как стои въпросът, ако в двора влезе дете да си бере череши – ще бъде ли застреляно.

Лидерът на ВМРО призова Българският хелзинкски комитет, ако е правозащитна организация, за каквато се представя – да се погрижи децата да ходят на училище, а не да крадат.

В заключение Красимир Каракачанов заяви, че явно различията в мненията на Патриотичния фронт и Българския хелзинкски комитет по темата „права на човека“ са фундаментални.

Защото, г-н Кънев, според Вас явно права на хората значи права на престъпниците, докато според нас от Патриотичния фронт трябва да се защитават правата на примерните български граждани, които изпълняват гражданските си задължения.

Коментари

 • Венцислав Мачев

  декември 21, 2014 в 9:07

  БХК и подобен тип организации са чисто и просто комитет от НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ, събрали се с користна цел, за да продават на порции националните интереси!!!!!!!!! Чудя се как заспиват спокойно нощем такъв тип „хора“?!?!?! Не им ли се явяват на сън предците им за да ги чукат по дебелите предателски глави?!?!

 • Митре Турунджов

  декември 24, 2014 в 12:49


  Всички тези съмнителни индивиди от така наречения Хелзински Комитет, усърдно работят срещу българските национални интереси, и те трябва да бъдат предадени на Софиската района прокуратура и вхъплени в затвор. Това се полага на отцеругателите, продали душите си за жълти стотонки.
  Позор на родостъпниците! БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *