Карадере става хотелски комплекс, зелените протести се подновяват

Карадере става хотелски комплекс, зелените протести се подновяват

20 март 2014  |   0 коментара

Ако сте съгласни, останете вкъщи. Ако ви пука, излезте. Този апел отправят организаторите на протест под надслов „Да спрем застрояването на Карадере“, провел се на на 20 април пред Министерски съвет.

Причина за поредната акция в защита на българската природа е решението на правителството „Орешарски“, с което се узаконява строежът на ваканционен комплекс в местността „Карадере“ – една от последните небетонирани плажни ивици в България.

За целта Министерски съвет е одобрил меморандум с фирмата „Мадара юръп“, представлявана у нас от офшорката „Рейнбоу Малта Лимитед“. Меморандум за разбирателство за изпълнението на приоритетен инвестиционен проект по реда на Закона за насърчаване на инвестициите. Така поредно българско правителство убедително доказва, че природното богатство е разменна монета при удовлетворяване на нечий бизнес интерес.

Районът на Карадере попада в екомрежата „Натура 2000“, в защитена зона „Камчийска планина“ за опазване на дивите птици и защитена зона „Плаж Шкорпиловци“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.

Изключително необяснимо е настоящото решение на МС на фона на внесения в Народното събрание през януари 2013 г. от БСП проект за мораториум за забрана на строежите край морето. Предложението обхващаше местностите Карадере, Иракли, Камчийски пясъци - Шкорпиловци, Дуранкулашкото езеро – Света Ана, Крапец, Шабленското езеро, „Корал“, Аркутино, „Дюни“ и Маслен нос, брега и плажовете между „Перла“ и резервата „Ропотамо“, Белите скали, Боата, Ялата, Калиакра, Ракитник и Лиман.

С идването на власт на правителството на БСП, подкрепено от ДПС и „Атака“, гражданската енергия се трансформира в ежедневни протести и издигането на въпроса „Кой?“ като знаме на антиправителствените настроения.

Време е да попитаме „Защо?“. Защо властимащите създават предпоставки за подновяване на вълната „площадна демокрация“, доказала в не една или две държави, че е способна да предизвика сериозни и необратими обществени и политически сътресения?

ВМРО последователно следва правилото, че зеленото е родолюбие, а опазването на природните богатства на България е задължение на всеки родолюбец. Затова и този протест получава подкрепата на Организацията. 

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *