Кандидатите на ВМРО за ЕП: Категорично осъждаме всяко посегателство над полицаи или военни

Кандидатите на ВМРО за ЕП: Категорично осъждаме всяко посегателство над полицаи или военни

01 май 2019  |   0 коментара

251 нападения над полицаи са регистрирани миналата година

За еднакво оборудване и екипировка на полицаите във всички страни членки на ЕС ще работят евродепутатите на ВМРО. Този ангажимент те поеха пред ръководството на полицейския синдикат СФСМВР, съобщават от „Канал 3“.

От синдиката ще се срещнат и с останалите партии, за да чуят и тяхната позиция по проблема. По думите на председателя му Валентин Попов водачът на листата на ВМРО Ангел Джамбазки вече е поставил въпроса пред Европарламента през 2017 г.

На срещата на кандидатите за евродепутати от партията присъства и заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов. 251 са били нападенията над полицейски служители за миналата година, цитира той статистиката.

Категорично осъждаме всяко посегателство над полицаи или военни, заяви Ангел Джамбазки. По думите му сигурността е една от сферите, в която ВМРО настоява за общи действия. Съдебната власт има много странен двоен аршин, каза евродепутатът и водач на листата на войводите. И даде за пример факта, че циганите побойници, нападнали командос във Войводиново, получиха условни присъди, а полицаи, които са изпълнявали служебния си дълг, са били осъждани на по 30-40 г. затвор.

Служителите на реда трябва да бъдат абсолютно недосегаеми, категоричен е Джамбазки, а зад тезата му застанаха и останалите в листата, които участваха в срещата - Александър Сиди, Андрей Слабаков и ген. Димитър Шивиков.

Според Слабаков тази инициатива е изключително закъсняла и след сформирането на новия европарламент това трябва да бъде направено спешно.

Посегателството към полицай е посегателство към самата институция. Вчера чух, че това било хулиганство, възмути се режисьорът по повод насилието в Куклен. Мен не ме интересува дали това са група пияни цигани, група пияни българи или група пияни марсианци, а че се посяга на униформени, допълни той и посочи, че трябва да бъде приложена цялата твърдост на закона.

Полицаите трябва да могат да се защитят с оръжието, което носят, защото то не е за украса, заяви и Александър Сиди. От ВМРО ще се опитат отново да отворят темата, за да се случат онези законодателни инициативи, които да гарантират, че всеки полицай може да защити себе си и семейството си. За да спрем да чуваме, че някой е нападнал полицейски служител, каза депутатът, който е и кандидат за ЕП.

Ангел Джамбазки сподели, че в столицата на Белгия и на ЕС – Брюксел, в последните дни след нападенията многократно полицейски служители или служители на техните служби за сигурност към армията и към полицията застрелваха нападатели. Буквално ги застрелваха на улицата. Това не стана новина, но от това не произлезе нищо срещу тези служители, заяви Джамбазки, цитиран от агенция „Фокус“.

Служител на „Транспортна полиция“ по линията Банско-Разлог по сигнал, че двама жители на махалата разкопават сигнален кабел, който осигурява безопасността на железницата, отива да провери, двамата дейци го нападат с брадва и той за да не бъде убит, използва служебното си оръжие и причинява при изпълнение на служебния си дълг смърт на един от нападателите. Вместо да бъде награден, както щеше да се случи във всяка една нормална държава, каквато твърдим, че сме, този човек беше уволнен и беше разследван от прокуратура и съд. Наложи се синдикатите да помагат и ние да търсим адвокати, посочи той.

Това какво означава, че съдебната власт тук обаче вече има много странен двоен аршин. Когато двама жители на махалата или трима във Войводиново нападнаха униформен служител, те получиха условни присъди, каза още Джамбазки. Той се обърна към СФСМВР и посочи, че колкото и европейски представители да бъдат избрани от ВМРО, техните офиси ще бъдат техни представителства там.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *