Камара на строителите към Обединените патриоти: Подкрепяме всички Ваши патриотични идеи

Камара на строителите към Обединените патриоти: Подкрепяме всички Ваши патриотични идеи

16 март 2017  |   1 коментар

Ние подкрепяме всички Ваши патриотични идеи. С тези думи почетният председател на Камарата на строителите в България Симеон Пешов посрещна лидера на ВМРО и водач на листата на „Обеднени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО“ в Плевен Красимир Каракачанов на традиционната среща на Камарата с представители на водещите политически партии.

На форума, организиран от строителния бизнес, присъстваха и водачът на листата за 24 МИР София Юлиан Ангелов и д-р Султанка Петрова, която е кандидат за народен представител в същия район под номер 2.

От разговора стана ясно, че основните притеснения на бранша, изразени от председателя на КСБ инж. Николай Станков е съдбата на програмата за саниране. По думите му ако тя бъде спряна, строителният сектор отново ще се върне на „кота нула“. Сред основните въпроси, които бизнесът иска да бъдат преразгледани е най-ниската цена при обществените поръчки, проблемът с административната тежест, декапитализацията на фирмите, изтичането на квалифицирани кадри за граница, липсата на реални чуждестранни инвестиции и др.

Няма да ви лъжа, че съм експерт в областта на строителството, каза на свой ред лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, затова разчитам на специалисти като вас. По отношение на санирането той изрази лична позиция, че идеята на самия проект далеч не е повишаване на енергийната ефективност. Това обаче не означава, че сградите трябва да бъдат оставени да се рушат. Не бива да се подценява и социалният ефект – разкриването на работни места в строителството и всички прилежащи сектори, но това са теми, които изискват сериозна експертна оценка.

Аз смятам, че преди всичко са важни хората. Не може да се отпускат милиони за саниране, а над 1 млн. български пенсионери да мизерстват с пенсии от по 150 лв., даде пример Каракачанов.

По отношение на административния апарат Юлиан Ангелов изрази категоричната позиция на Патриотите, че той трябва да е в помощ, а не в тежест на бизнеса.

Трябва да има държавна политика и законови поощрения на бизнеса в определени сектори и най-вече протекционизъм спрямо българските фирми, каза още Ангелов.

Д-р Султанка Петрова обърна внимание на друг сериозен проблем, залегнал като основен в програмата на „Обединени патриоти“ - регионалният дисбаланс. Тя определи него и справянето с демографската криза като основни приоритети пред коалицията в следващия парламент.

От своя страна Румен Панчев от КСБ постави друга важна за Обединени патриоти тема – политика по връщане на българите от Украйна, Молдова и Бесарабия в България. Той изрази своето професионално мнение, че това са хора, които могат да бъдат в полза на строителния бранш, с което реално може да постави и основата на решаване на проблема с демографията и липсата на квалифицирани кадри.

Каракачанов изрази съгласието на Патриотите и отново подчерта, че трябва да се изгради работеща икономика. Не може държавата да се издържа само от данъци, такси и осигуровки. Нужно е да се изгради добра инфраструктура и да се привлекат чуждестранни инвеститори. Това обаче ще стане само, ако се намали корупционният натиск над бизнеса, каза съпредседателят на Обединени патриоти.

Това обаче е възможно само, ако не се загърбят низките страсти и спрем да се делим на леви и десни, сини и червени и не постигнем консесус, подчерта за пореден път Каракачанов и покани СБК на среща след като бъде сформирано 44-тото Народно събрание. Вие сте експертите и ние ще разчитаме на вашата помощ, беше категоричен той.

Почетният председател на БСК Симеон Пашов изрази съгласие с думите на Каракачанов и подчерта, че бизнесът страда от политическата нестабилност.

Коментари

  • Виктория Тодорова

    март 16, 2017 в 8:46

    "Няма да ви лъжа, че съм експерт в областта на строителството, каза на свой ред лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, затова разчитам на специалисти като вас. "
    Можеби се има в предвид, че Не е експерт.
    С най-добри чувства.

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *