Какво засяга предложеният от ВМРО Закон за фалшивите новини?

Какво засяга предложеният от ВМРО Закон за фалшивите новини?

02 юни 2020  |   0 коментара

Коментар от депутата Александър Сиди

ВМРО с второ предложение срещу фалшивите новините  - всеки сайт да има лице, отговорно за информацията, която се публикува, и да понесе своята отговорност, ако тя е невярна. Има ли решение за дезинформацията?

Ние направихме две поредни предложения. Първото е с правенето на възможност да се отделят сайтовете, които са медии, от онези сайтове, които разпространяват безумия. Второто е свързано с това да се опитаме да въведем GDPR в целия му вид. В него се казва, че личните данни на потребителя включват IP адрес, от който той влиза в сайтове, каза в ефира на България ОН ЕР депутатът от ВМРО Александър Сиди.

Той отбеляза, че е изненадан от упреците, че предложенията на ВМРО са определяни като опит за цензура.

Няма да спираме профили във Facebook, няма да ги чипираме с несъществуващи ваксини. Искаме всички абсурдни сайтове да бъдат ограничени и да има реален човек, който стои зад тях и отговаря за думите, коментира депутатът от ВМРО.

В предложената процедура е описано, ако сайтът няма лице за контакт и съдържанието му, то този сайт да бъде временно спиран за територията на България, докато не се появи собственикът.

Проблемът не е в личните профили, няма да променим политиката на Марк Зукърбърг. Говорим за това, когато споделиш в своя профил страница, която е на някой от фалшивите сайтове, и достъпът до този сайт бъде спрян, споделеното от Вас да излиза на стената Ви като недостъпна страница, разясни Сиди.

По думите му най-вероятно няма да има затвор за хората, които разпространяват фалшиви новини.

Този текст е записан в законопроекта, но предполагам, че ще падне в пленарна зала. Водим разговори с ГЕРБ, разбрали сме се следващата седмица да седнем с нашите и техните юристи и ще изготвим текстове, добави депутатът.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *