Йордан Йорданов: Надявам се партиите от ОП да запазят добрите си отношения и след евроизборите

Йордан Йорданов: Надявам се партиите от ОП да запазят добрите си отношения и след евроизборите

15 април 2019  |   0 коментара

Йордан Йорданов, народен представител от ВМРО в ПГ „Обединени патриоти”, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Имотните скандали от последните дни

Какво се случва в нашата държава, защо точно сега и защо точно политиците, попита водещата Клара Маринова.

Йордан Йорданов отговори, че кутията на Пандора е отворена, духът от бутилката е пуснат и тези, които са го направили, не знаят докъде ще доведе всичко това. Първоначално всичко е било насочено към ГЕРБ, но вече виждаме, че топката се връща в полето и на основната опозиционна сила БСП. Народният представител заяви, че процентът на злоупотребилите сред политиците е същият като на този сред останалите хора, но наистина политиците са длъжни да дават пример.

Значи има условия за корупционни практики, защо, попита водещата Клара Маринова.

Събеседникът ѝ отговори, че за съжаление сме склонни все повече да си затваряме очите, а като цяло се формира и едно усещане за безнаказаност. Може би обаче всички тези случаи ще ни направят по-взискателни и ще бъдем много по-бдителни към следващите избраници на народа.

Йордан Йорданов заяви, че трябва първо да се доказват злоупотребите и след това да се носи отговорност. В този смисъл ГЕРБ избързват с тези оставки, а БСП се възползват от цялата ситуация. Ако оставим институциите да си свършат работата и им се доверим, ще имаме много по-малко проблеми.

Имат ли отношение изборите и предизборната кампания към тези скандали, попита водещата Клара Маринова.

Йордан Йорданов отговори, че определено имат. Самите сделки са извършвани преди години, но информацията за тях излиза ударно само месец преди евроизборите, което е показателно.

Евроизборите

Вече се регистрирахте и затворихте и последната вратичка за общо участие в евровота на трите партии, които съставлявате част от управляващата коалиция. Защо така се случи? Защо не сте съгласни Атака да ви подкрепи? Защо не успяхте да постигнете повторение на коалицията „Обединени патриоти” и как ще я карате, попита водещата Клара Маринова.

Йордан Йорданов отговори, че сигурно и трите партии имат вина, но най-малка вина трябва да се търси във ВМРО. И от Атака, и от НФСБ са искали да участват в обща коалиция, но явно там има някакви междуличностни противоречия и напрежения. Възможно е и категоричността на ВМРО за водач на листата в лицето на Ангел Джамбазки да има някаква роля, въпреки че в официални разговори представители на другите две партии не са имали нищо против. А и още повече, че Джамбазки е най-одобряваният евродепутат и в този смисъл друго предложение би изглеждало нелогично. А относно това защо не са се явили заедно с Атака, народният представител припомни думите на лидера на ВМРО, който ясно е заявил, че или трите формации ще се явят заедно, или всяка една поотделно, защото иначе има риск да се наруши баланса в парламентарния живот.

Смятате ли, че след изборите малката коалиция ще бъде действена, ефективна и ще имате нормални взаимоотношения, попита водещата Клара Маринова.

Събеседникът ѝ отговори, че се надява добрите отношения да се запазят и да не се стигне до конфронтации.

Народният представител заяви, че ентусиазмът след членовете на ВМРО е доста голям, необходимите подписи за регистрацията на партията са събрани изключително бързо. Според социолозите доверието към партията нараства и той очаква много добро представяне на евроизборите.

Водещата попита дали скандалите около Цветан Цветанов ще дадат отражение на резултата на ГЕРБ на евроизборите.

Събеседникът ѝ отговори, че определено вижда известно разколебаване в състава на ГЕРБ. Според него обаче фактът, че Цветанов ще съсредоточи цялата си енергия в предизборния щаб, ще неутрализира този ефект и ще компенсира. Не може да се отрече обаче, че ГЕРБ мобилизират партийните ядра, докато част от периферията се отдръпва от тях.

„Европа ни чува“ – утвърденото вече основно послание на ГЕРБ за евроизборите. Добавям: за какво ни чува, за какво не ни чува, защо не ни чу за нашата категорична позиция относно бъдещето на българските превозвачи, например, попита водещата Клара Маринова.

Йордан Йорданов отговори, че въпросът за слогана трябва да бъде зададен към представителите на ГЕРБ. А що се отнася до това дали Европа ни чува, според него определено сме били чути по въпроса за пакета „Макрон”. Все пак обаче ние наистина сме от страната на по-новите и по-бедни членове с по-малко възможности да вземаме решения.

Аз започвам да си мисля, че разделянето на ЕС на две или повече скорости вече започва да влиза в действие, отбеляза водещата Клара Маринова. Народният представител отговори, че от нашите представители в ЕП зависи дали това ще бъде допуснато и то най-вече от тези, които са част от големите политически семейства. След като ти се припознаваш като част от някое голямо европейско семейство, би трябвало и те да се съобразяват с твоята позиция. Надявам се нашите бъдещи евродепутати да защитават националния интерес, завърши Йордан Йорданов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *