Историята на русенските екопротести вече са в архива на Европейския парламент

Историята на русенските екопротести вече са в архива на Европейския парламент

18 декември 2019  |   0 коментара

32 години след първите екопротести в Русе историята на шестте жени организаторки вече е в европейските архиви. По покана на евродепутите Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков и председателя на Общинския съвет в Русе Иво Пазарджиев Цонка Букурова, Дора Бобева, Стефка Монова и Албена Велкова посетиха Европейския парламент в Брюксел, за да преживеят отново времето, когато протестът срещу политиката на управляващите беше мисия невъзможна. И да разкажат как жаждата за въздух, и не само, успя да взриви с години налагани табута и забрани. Видеозапис на разказа им за събитията от 80-те години на миналия век беше направен на място, а авторите на документалните филми „Шест жени“ и „30 години по-късно“ Детелина Каменова и Веселина Антонова ги предоставиха за архива на Европейския парламент.

„Шест жени“ е продуциран от БНТ, а „30 години по-късно“, в който са събрани спомени на участници и свидетели на събитията, е реализиран по проект на МД „Елиас Канети“. Истинското начало на демократичните промени в България става част от европейската памет 12 години след приемането на страната ни в Европейския съюз.

Евродепутатите от групата на консерваторите и реформистите Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков запознаха русенската делегация с работата на Европейския парламент и конкретно със своите оперативни задачи.

Председателят на Общинския съвет в Русе Иво Пазарджиев и общинският съветник от групата на ВМРО Пламен Цветков участваха в дискусия за съвременните предизвикателства пред професионалната подготовка и оборудване на полицейските служители и сигурността на гражданите в ЕС.

Русенската група премина през „задължителното“ разглеждане на забележителности в необятното пространство на ЕП и не пропусна да си направи снимки на култови места. Предвид мащабите на сградата и създадените всякакви удобства за хилядите заети с работа в Брюксел продължава да стои въпросът дали на всеки един европеец е изгодно ЕП да се разпростира също в Страсбург и Люксембург. Домакините евродепутати споделиха мнение, че за тях сградата в Брюксел е напълно достатъчна.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *