Историци от МНИ изнесоха лекция и представиха нови книги пред младежите от ВМРО във Велико Търново

Историци от МНИ изнесоха лекция и представиха нови книги пред младежите от ВМРО във Велико Търново

08 април 2019  |   0 коментара

„Македония през Първата и Втората световна война“ бе темата, по която говориха във Велико Търново учени от Македонския научен институт (МНИ). Срещата, на която бяха представени и нови книги, издадени от Института, бе организирана от младежката организация на ВМРО в старопрестолния град.

На нея бяха поканени доц. д-р Александър Гребенаров – историк и председател на МНИ; доц. д-р Ангел Джонев от Регионалния исторически музей в Кюстендил; Николай Поппетров, специалист в Института за исторически изследвания при БАН и гл. ас. д-р Георги Георгиев – сътрудник в Института по история на БАН и научен секретар на редакционната колегия на най-старото списание в света, занимаващо се с темата „Македония“ - „Македонски преглед“.

Над два часа пред повече от 20 млади хора специалистите по „Македония“ говориха за участието и ролята на България в двете световни войни, геостратегическия интерес към Македония и поставиха своите акценти върху темата.

Доц. Гребенаров запозна аудиторията с организацията и македонските българи през Първата световна война; със създаването и основната дейност на научния институт, а именно – издаването на книги (до момента 200 на брой) и бюлетин за българите на Балканите и по света.

Николай Поппетров говори за причините и фактическите обстоятелства около държавно-политическата система по онова време и защо България влиза във войните. Според специалиста не е имало стратегически фактор, който да накара България да участва в Първата световна война и, „ако тогава можехме да не влезем, то във Втората световна война не можехме да не влезем“, защото в Първата световна война сме участвали за национално обединение, а Втората световна за нас е била война по принуда.

Доц. д-р Ангел Джонев представи ролята на редовия български войник в двете световни войни и наблегна на икономическата, културната, образователната, дори творческа дейност на хората под пагон по време на тези събития. По думите му „човешкият дух не се пречупва по време на война, а градивното в човека излиза на преден план“ и даде за пример организирането на войнишки театри и библиотеки в бойните части. Друг любопитен факт, за който спомена доц. Джонев и който е описал в книгата „Македония в железопътната политика на България“, е влагането на милиарди тогавашни левове в изграждането на стотици километри теснолинейни жп линии в Македония и Сърбия – едно интересно предизвикателство за любителите на военния туризъм, които и днес могат да видят постиженията на българското строителство по време на Първата и Втора световни войни.

„Войната е преди всичко избор. Какво искаш, как и с кого го искаш и защо да го постигнеш.“ Така започна своята лекция д-р Георги Георгиев за присъствието на албанците и българите в Македония по време на двете войни. По думите му „във войната грешките се заплащат с бъдеще, затова историята трябва да се изучава, за да се поучим от грешките“.

Младите хора слушаха внимателно историците, след което зададоха много въпроси, някои от тях пречупени и през историко-политическата обстановка на днешния ден. Гостите останаха очаровани от познанията на младежите и обещаха това да е начало на поредица от лекции по вълнуващи ги исторически теми.

На финала доц. Гребенаров с горчивина отбеляза, че българските държавни институции не работят заедно и в синхрон за българите зад граница и призова да милеем за сънародниците си извън пределите на страната.

Ден по-рано учените от МНИ гостуваха и на Националния военен университет „Васил Левски” във Велико Търново, където също представиха новите заглавия, издадени от Института.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *