Искрен Веселинов: Ще направим каквото трябва, за да изпълним волята на българските патриоти

04 септември 2019  |   0 коментара

По повод старта на новия политически сезон съпредседателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов постави декларация от името на групата за приоритетите, които трябва да бъдат изпълнявани.

Обръщението му започна с анализ на предишния политически сезон, който бе изпълнен с драма – парламентарен бойкот, избори за Европейски парламент, както и опити за дестабилизация на управлението. Веселинов изтъкна също така, че и този сезон, който идва, се очаква да не е по-малко драматичен – отново има избори и отново много от партиите няма да се спрат пред  нищо, за да се обявят за победители, да легитимират власт или да подирят основание за нови предсрочни избори.

Народният представител очерта и редица проблеми – тежкото положение на държавната енергетика, заплахата с фалит на всички ТЕЦ-ове, ударът върху българското животновъдство, спадът в туристическия поток.

Всички тези проблеми са сигнална лампичка, че трябва да насочим усилията си в темите от управленската програма, които остават неизпълнени. За нас от Обединени патриоти приоритетите за новия политически сезон 2019–2020 г. могат да се обединят под мотото „Сигурност, доходи, патриотизъм.“

В темата Сигурност очакваме приемане на пакета от мерки за справяне с битовата, маргинална престъпност, които включват и преодоляване на чувството на безнаказаност у извършителите. Внесли сме проект за АПК с въвеждане на административните наказания Обществено полезен труд и задържане под стража в РПУ и др. Настояваме за повече полицейско присъствие в малките населени места. Приемане на Закон за доброволчеството и регламентиране на съществуването на доброволчески отряди по места с цел охрана и превенция на битовата/маргинализирана престъпност.

Очакваме приемане на промени в НПК – още преди 3 години в 43-ото НС предложихме отпадане на т.нар. „съкратено съдебно следствие“, което дава възможност за намаляване на присъдите с 1/3 при  особено тежки престъпление – най-вече умишлени убийства.

Трябва да приемем на второ четене разширяване на пределите на неизбежната отбрана.

Следващата важна тема е връщането на дебата за криминализиране на радикалния ислям; финансирането на вероизповеданията от чужди физически и юридически субекти; проповедите на език, различен от официалния български.

Спирането на социалния паразитизъм чрез строг контрол за образованието, социализацията и полагането на труд от социално подпомаганите лица. Максимум на годишна база на сбора от всички социални плащания за едно лице. Впрочем в МС е внесена концепция за справяне с проблемите, пораждани от маргиналните цигански общности, и нито тя, нито тази проблематика като цяло могат да бъдат неглижирани дълго, защото иначе проблемът скоро ще взриви социалния и етническия мир.

Основен приоритет за нас остава и повишаването на доходите. В управленската програма са записани важни стъпки като:

- Преизчисляване на старите пенсии отпреди 2010 г., както и свиване на ножицата между минималната пенсия и линията на бедност, а тази година имаме обратния процес;

- Безплатна и задължителна детска градина за всички деца от 4-годишна възраст;

- Закон за възрастните хора, чрез който предлагаме приемането на механизми, които да гарантират доходът на всеки пенсионер да е над линията на бедност.

По отношение на патриотизма имаме няколко основни пункта:

- Укрепване на националното самосъзнание на българите зад граница;

- Учредяването на Институт за изучаване на български език и популяризиране културата ни, вкл. извън пределите на страната;

- Целенасочена политика и финансиране на общностите в чужбина вкл. техните НПО, медии и училища;

- Облекчаване на режима за получаване на българско гражданство за сънародниците от диаспората извън страната;

- Създаването на „Карта българин“, която да дава достъп на сънародниците ни извън граница да учат, пребивават и работят на територията на страната;

- Въвеждане на военното обучение в училищата;

- Връщането на Родинознанието в учения процес;

- Подкрепа на читалищната, самодейната и библиотечна дейност, вкл. чрез допълнително финансиране.

Това са една малка част от управленските ангажименти, за чието изпълнение ще настояваме и не крием, че то е цената за оставането ни в това управление, каза Веселинов

А в заключение заяви, че това управление върви към края си. Дали той ще е естествен и успешен или преждевременен и ще остави лош спомен, зависи само от способностите за честен диалог и желанието да се изпълняват поетите ангажименти от участниците в него.

Ние от Обединени патриоти ще направим каквото трябва, за да изпълним волята на българските патриоти!

България над всичко!

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *