Искрен Веселинов: Управляващата коалиция ще довърши мандата си

Искрен Веселинов: Управляващата коалиция ще довърши мандата си

23 май 2020  |   0 коментара

Не се притесняваме от протестите пред НС и призивите за оставка на правителството, заяви той

Управляващата коалиция не се притеснява от протестите пред Народното събрание и призивите за оставка на правителството, заяви пред БНР съпредседателят на „Обединени патриоти“ и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов. Той изтъкна, че в една демократична държава всеки има право да изказва недоволството си и да протестира.

По думите му времето е сложно и решенията, които се вземат, са трудни, но управляващата коалиция ще довърши мандата си:

Смятам, че властта е достатъчно отговорна, за да понесе всякакви удари, но да изкара този труден мандат докрай, защото дължим това на гражданите. 

В предаването „Нещо повече" Веселинов коментира и решението за намаляването на ставката на ДДС като временна мярка, като уточни, че то е решение на Коалиционния съвет, а не решение на премиера Бойко Борисов.

Изсветляването на ресторантьорския бизнес би донесло допълнителен бонус към събираемостта на ДДС. 

Обединени патриоти обявиха, че предлагат законопроект за защита на физическите лица при неплатежоспособност. Защита може да получи длъжник, който има едно или повече задължения с общ размер до 200 000 лева.

Целта на законопроекта е да реши проблема с длъжниците. След извънредното положение и ситуацията с коронавируса от ВМРО очакват бум на такива. Затова и заедно с НФСБ са изготвили закона за личния фалит, като от него ще могат да се възползват само добросъвестни лица, обясни съпредседателят на ОП:

Всеки почтен български гражданин, който е работил, който може да докаже, че има трудови доходи през последната година, който се е озовал в ролята на длъжник с дълг до 200 000 лева, ще може да влезе в една защитена процедура, при която, изпълнявайки и удовлетворявайки кредиторите в рамките на 5 години, след това ще може да бъдат заличени неговите задължения.

Лицата, поставени под защита, ще бъдат вписвани в централен електронен регистър на физическите лица в неплатежоспособност към Агенцията по вписванията, предлагат още патриотите, чиито очаквания са законопроектът да бъде одобрен.

Не може отговорността за кредита да я носи само кредитополучателят, обясни Искрен Веселинов и уточни, че преди да получи кредит всеки човек се проучва от банката, дори той плаща такса за това проучване.

Веселинов заяви, че от 4 месеца ОП разработват този законопроект, т.е. той не е сега подготвен заради кризата с коронавируса.

Законопроектът за защита на физическите лица при неплатежоспособност ще бъде внесен в парламента на 16-и юни, а дотогава ще бъде обсъждан с останалите парламентарни групи.

Цялото интервю на Диана Янкулова с Искрен Веселинов в предаванетоНещо повече можете да чуете от звуковия файл >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *