Искрен Веселинов: Трябва да помислим доколко чувствително е управлението към проблемите на хората

Искрен Веселинов: Трябва да помислим доколко чувствително е управлението към проблемите на хората

26 ноември 2018  |   0 коментара

Няма изненада в посланието на протестиращите в страната. България създаде своята протестна култура, може би от 2011-а насам. В това отношение, до голяма степен, това е нашият еквивалент на 60-те години в Западна Европа, когато младите и будни хора протестираха и искаха смяна на системата, без да знаят каква система искат. Предизвикателството пред управлението е да уцели духа и да усети проблема, за да започне промяната.

Това каза за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ на Българското национално радио Искрен Веселинов от ВМРО  - заместник-председател на парламентарната група на „Обединени патриоти“. Протестът е устойчив и не е срещу ГЕРБ и „Обединени патриоти“ убеден е той:

Според мен, естествено е, че управлението трябва да направи своите корекции и мисля, че се стремим това да се получи. Основното, което трябва да се помисли, е доколко чувствително е управлението към проблемите на хората, доколко интерактивно е. Разговорът е много голям, защото изисква много промени и много форми на взаимодействие между гражданското общество и управлението, които тепърва започваме да говорим и да мислим. На микрониво става дума за текущи проблеми на хората, които в България са свързани с бедност. 

Повишаването на стандарта, обаче, е основна причина Обединени патриоти да са в управлението, изтъкна Веселинов:

Грешката на българския преход, която е в неговия генезис, е, че България може да бъде конкурентна с евтината си работна ръка. На тази грешка берем плодовете сега.

Веселинов припомни, че и фалитите на държавата в миналото са причина за икономическото състояние в момента. По повод сътресенията в коалиция „Обединени патриоти“ той заяви:

Ако се продължи така, просто е ясно, че малката коалиция няма да съществува. Ако няма своите ясни идейни основания в настоящето и съответно - конкретни цели, които да преследваме, свързани с тях, подобен съюз би бил някакъв фалш, би бил просто обслужване на партии интереси.

Според Веселинов, останалите формации в „Обединени патриоти“ нямат фундаментални идейни различия с колегите си от „Атака“:

Въпросът е да бъдем в ефективно политическо взаимодействие. Това е тестът, който трябва издържим в, примерно, следващия месец, за да видим има ли бъдеще коалицията. Това е моето виждане, разбира се.

Сидеров е обяснил, че искането му за оставка на Красимир Каракачанов от поста вицепремиер не е било заради отрицателна оценка за работата му, а заради това, че хората в изпълнителната власт са изложени на атаки и това би нанесло щети на коалицията:

Неговото мнение беше за това, че излизането от изпълнителната власт на лидерите на коалицията ще доведе до възможности за по-наситена работа в парламента и съответно за по-позитивен образ на Обединените патриоти, но и двете формации, освен „Атака“, не приехме тази теза, защото такъв мач сме играли в предишното управление - бяхме подкрепящи управлението без да бъдем в него и лостовете да променим нещата са доста ограничени.

Работата, която се случва в Министерство на отбраната, е на един изключително широк фронт изтъкна той и заяви, че има не само повишаване на доходите в сферата на отбраната, но и промяна на философията в целия сектор, а в процедурите за модернизация на армията няма забавяне:

Не се готвим за предсрочни избори. За нас първите възможни избори са европейските. Освен това, самоцелното говорене за предсрочни избори обслужва единствено нестабилността в страната.

Веселинов заяви, че пред него не е воден разговор лидерът на „Атака“ Волен Сидеров да води евродепутатската листа на Обединени патриоти. Идеята на евродепутата Ангел Джамбазки листата да бъде съставена след вътрешни избори в коалицията той оцени като позитивен вариант:

Ние имаме интерес първо, смятам, да тушираме най-после това напрежение и да се видим заедно на избори. Всъщност това, което ВМРО може би 12-а година се опита да постигнете – обединение на всички патриотични сили - се е случило и сега някакви междуличностни сложни отношения не би следвало да са проблемът и да провалят тази голяма идея. Първо, ние искаме да сме заедно и, второ, искаме да постигнем един добър резултат.

Добър резултат на евроизборите е трети в крайното класиране и минимум две места в Европарламента, смята Веселинов.

Оставката на Валери Симеонов като вицепремиер, според Веселинов, е била правилен ход, макар и леко закъснял. Наследникът на поста - Марияна Николова, има сериозен административен опит, оцени той.

Мнозинството е налично и то е устойчиво, заяви политикът, след като беше попитан дали Веселин Марешки и партия „Воля“ ще имат главната роля за осигуряване на мнозинство в НС.  Той отрече „Атака“ да не е част от това мнозинство.

Първата непосредствена задача пред Обединени патриоти, според него, е да променят несправедливото като процент увеличение на данъка върху старите автомобили:

Не можем да облагаме с екологична компонента най-нецапащите автомобили, каквито са тези на газ, примерно. Не можем да не се съобразяваме и с екологичността на хибридните двигатели.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *