Искрен Веселинов: Радикалният ислям вече е идеология, а не вероизповедание

18 септември 2017  |   0 коментара

Радикалният ислям се превръща в идеология и това вече не е вероизповедание. У нас религиозни училища и университети се финансират не само от фондации в Саудитска Арабия, но и от Турция. Това е сериозен проблем пред националната ни сигурност, за който сигнализираме през последните 10 години.

Това заяви в студиото на „Денят започва“ по БНТ Искрен Веселинов - заместник-председател на ПГ „Обединени патриоти“ и заместник-председател на ВМРО.

Според него радикалният ислям е система от виждания, които не са духовни и са насочени към промяна на съществуващия ред в света, налагане на норми на поведение, които не са типични за дадено общество, и нулева толерантност към другите.

Това течение в исляма, което в момента нанася поражения в световен мащаб, преди две-три десетилетия не беше толкова силно. То стана силно благодарение на тези училищата, каза депутатът.

По думите му пряко следствие от това са вълната от атентати в Европа и десетките хиляди европейски граждани - обикновено трето поколение емигранти, които се бият в редовете на Ислямска държава. За Веселинов, въпреки че сме в периферията на проблема, сме потърпевши.

Имаме първите бурки в една чисто циганска махала, където такива не е имало никога, където доскоро нямаше ислям всъщност. Ако не разчетем правилно тези сигнали, проблемите ни тепърва предстоят, заяви той.

Народният представител заяви, че Патриотите са дали законова дефиниция на радикализма в своя проектозакон.

Поставихме проект за обсъждане и основната ни задача беше да съгласуваме текстовете с Дирекцията по вероизповедания и Министерство на образованието. Трябва да решим няколко проблема. Първият е финансирането и забраната за финансиране отвън. Тук не говорим само за Саудитска Арабия, тук говорим за Турция, която също в последните години се радикализира... В нашия законопроект предвиждаме абсолютна забрана за такова финансиране, а ако има дарения от чужбина, те следва да имат конкретна цел и да минават през Дирекцията по вероизповеданията и след това да се отчита пред Сметната палата, обясни Веселинов.

Другият важен проблем, според него, е проникването на чужди проповедници. Той е на мнение, че не би следвало в ръководствата на вероизповеданията да има хора, които не са български граждани. Важно е проповедниците, които идват тук, да имат квалификация приравнена на образование в България, заяви депутатът от ВМРО.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *