Искрен Веселинов: Предложението за 9% ДДС беше наше

Искрен Веселинов: Предложението за 9% ДДС беше наше

13 май 2020  |   0 коментара

Промените в туризма ще доведат до съживяване на сектора

ВМРО имаше различни предложения за промените в Закона за здравето. В случая Министерският съвет ще взема решението за извънредната епидемиологична обстановка. При нас беше разписана друга хипотеза. Предложенията на БСП и ГЕРБ в генералната си част бяха еднакви.

Това заяви съпредседателят на ПГ на Обединени патриоти и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините“ по НОВА.

Според него въведените промени са по-добрият вариант. Веселинов изрази надежда обновеният закон да проработи. Според него съществува само един проблем, с който депутатите трябва да се справят.

Не очаквам да се злоупотреби с тези текстове, нито някой да въведе медицинска диктатура. Искахме първо да не бъде еднолично решение на министъра, и второ - решението да бъде временно", добави Веселинов.

Относно икономическите мерки, въведени със Закона за здравето, депутатът от ВМРО заяви, че най-засегнати са били ресторантьорите и е било необходимо да се предприемат някакви стъпки към тяхното подпомагане.

Предложението за 9% ДДС беше наше. Развиваме го систематично от поне 2 седмици. Валери Симеонов подкрепя това предложение. По темата имаше сериозен дебат. Нашето виждане е, че това ще доведе до изсветляване в сектора и до повишаване на приходите. Сивият сектор в държавата е между 20-30%, според мен 1/3 от него се пада на ресторантьорския бранш, обясни Веселинов и добави, че прогнозираната загуба в сектора е около 150 млн. лв.

Той поздрави премиера, че е заел позицията, която ВМРО отстояват, и е успял да убеди парламентарната си група.

Финансовият министър е прав да твърди, че ще има загуба на приходи. Но в средносрочен план това би довело до повече приходи. За в бъдеще ние можем да се окажем прави и ще докажем, че теорията на Горанов не е правилна. Неговата позиция е логична, защото той трябва да защитава приходите в бюджета. Всички искаме да харчим, само той е длъжен да събира, заяви Веселинов. Той се надява законът да бъде приет и да заработи още от 1 юни.

За първи път имаме комплексни мерки в различни сектори на туризма, които според нас ще доведат до съживяване и рестарт на сектора. Беше прието нашето предложение за подкрепа на чартърните полети. Това е най-мощната мярка за привличане на туристи. Това предложение ще важи две години напред. 1/3 от разходите за всеки доведен турист, държавата ще ги заплати и по този начин ще си осигури средства, които туристът ще даде за хотели и ресторанти, обясни още Веселинов.

Относно ваучерите за българските граждани депутатът заяви, че се правят плахи стъпки. Първата от тях е такива да се дадат на хората от първа линия.  Тепърва се изясняват подробностите по тази мярка.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *