Искрен Веселинов: Парламентарната 2018 г. беше динамична, с много страсти

Искрен Веселинов: Парламентарната 2018 г. беше динамична, с много страсти

28 декември 2018  |   0 коментара

Тандемът БСП-ДПС не може да донесе нищо добро на България, коментира в обзорно интервю за БТА заместник-председателят на ПГ „Обединени патриоти“ и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов.

Ето каква казва още той в интервю пред Теодора Цанева:

- Каква беше парламентарната 2018 г.? Какво свърши Народното събрание и какво не успя през тази година?

- Беше динамична година, с много страсти – често излишни и, мисля, с немалко резултати. Бяхме домакини на първото си успешно европредседателство, което имаше и своите парламентарни измерения. Бяха приети закони, които са изключително важни, например, за развитието на инфраструктурата, свързани с т.нар. ТОЛ система, които ще решат проблема с хроничното недофинансиране на пътищата. Така АМ „Хемус“ и „Русе - Велико Търново“, както скоростния път до Видин, например, излизат от сферата на пожеланията. Мащабната реформа в социалната сфера свързана с хората с увреждания е друг пример. Консенсусът за превъоръжаване на армията - трети. Политиката за растеж на доходите също е важен символ на това управление.

- Какво отчитате като най-голям успех за вашата парламентарна група през тази година? С какво допринесохте за издигане на авторитета на парламента?

- Бих дал за пример изменението в Закона за енергетиката след казуса „Гинка“. Именно Патриотите предложихме държавен контрол при продажба на съществен дял от капитала на енергодружествата с оглед защита националната сигурност. За нас от ВМРО много важен беше моментът с признаването на българско национално малцинство в Албания, за което наши народни представители допринесоха много. Правим подобни усилия и за Косово. Да си спомним, че бяхме и основните противници на Истанбулската конвенция, чиято ратификация осуетихме. Същото важи за Глобалния пакт за миграцията на ООН.  Мисля защитавахме достойно националните интереси.

- Какви бяха най-острите противопоставяния в НС? Какво е нивото на парламентарната етика и нужни ли са по-сериозни санкции за обиди?

- В този мандат противопоставянето е изведено в самоцел. Ето виждате, имаме партии, които се опитват да трупат дивиденти, бойкотирайки работата на институции – играта с кворума в НС. Постоянно се противопоставят различни браншове и социални групи една на друга. От това се търсят политически дивиденти, а често и се получават, но е разрушително за обществото.

- Какви са приоритетите Ви за следващия политически сезон?

- Те са в няколко посоки: преодоляване на чувството за безотговорност на определени маргинални групи е сред основните. Искаме да се въведат нови административни наказания – принудителен труд в полза на обществото, например, защото тези хора никога не си плащат глобите и нямат страх от закона. Също ограничаване на определени социални права при липса на социализация и грамотност.

Противодействието на радикалния ислям и чуждото влияние през българските вероизповедания е друг основен приоритет. Очакваме финализиране промените в НК за криминализиране проповядването на радикален ислям. Подготвяме и Закон за възрастните хора, който не само да гарантира определени социални права за тях, но да им създаде и възможности – да покаже, че обществото ги цени като потенциал за развитие.

- Възможни ли са предсрочни парламентарни избори, при какви условия и кога?

- Винаги са възможни такива избори. За това ние да ги предизвикаме, означава да не сме удовлетворени от изпълнението на програмата за управление, под която стоят нашите подписи. Иначе опозицията е нормално да помпа мускули и иска такива, лошото е, че тандемът БСП-ДПС не може да донесе нищо добро на България.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *