Искрен Веселинов: Няма никакви заплахи за сигурността! ГЕРБ отхвърлиха предложението ни да се забрани взимането на пари от чужбина

Искрен Веселинов: Няма никакви заплахи за сигурността! ГЕРБ отхвърлиха предложението ни да се забрани взимането на пари от чужбина

13 март 2019  |   0 коментара

Искрен Веселинов: Между първо и второ четене на закона за вероизповеданията пак ще предложим забрана на финансиране от вън

Жесток скандал се разрази през последната седмица, след като с гласовете на ГЕРБ и ДПС беше решено да се опростят натрупаните дългове на вероизповеданията. Оказва се, че БПЦ няма задължения, но за сметка на това Главното мюфтийство има натрупани повече от 8 милиона лева дългове. Коментар по темата за ПИК даде заместник-председателят на ВМРО и на парламентарната група на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов. Пред медията той коментира и вътрешните боричкания в малката коалиция, по повод думите на лидера на НФСБ Валери Симеонов, че „работата е продънена“. 

- Г-н Веселинов, как ще коментирате заявлението на лидера на НФСБ Валери Симеонов, че ще се явят самостоятелно на евроизборите, тъй като Вие вече сте обявили водач на листата на ВМРО и платформа? В същото време вчера Вие казахте, че се надявате на диалог...

- Надяваме се да се получи такъв диалог и затова гледаме да не отговаряме на закачки. ВМРО през цялото време има една концепция – трите партии да се явим на изборите заедно.

- Възможно ли е това и днес ще седнете ли на една маса?

- Ще опитаме, но няма да е днес, а утре или вдругиден.

- Скандалът с парите за Мюфтийството се разгаря, темата сякаш няма да утихне скоро, защото очевидно има несъгласие, включително от коалиционните Ви партньори. Докъде ще стигне този спор?

- Ще направим предложение между първо и второ четене, след като толкова държат колегите от ГЕРБ да бъдат независими вероизповеданията, да се забрани финансирането отвън. Отново ще дадем тази идея и щом имат притеснения по темата, е редно да се гласува това предложение.

- Има ли реална причина според Вас за опрощаването на тези пари, има ли реални заплахи?

- Няма никакви заплахи. Това са пари, които мюфтийството не може да върне. Те са за осигуровки и данъци, както и такса смет. Те са публични взимания и са извадени дори и изпълнителни листове. В случая се прави един неоснователен подарък.

Когато търсиш държавна политика, има насрещни искания. Може да се направи нещо от държавата, но за сметка на нещо друго.

Ние предложихме ред неща в закона за вероизповеданията, които да ограничат влиянието на Турция и радикалните фондации, но нищо от това не се прие. Стори им се много радикално на колегите от ГЕРБ.

Но за нас основното, което прави една държава, е да има изисквания преди да прави подаръци.  

Обяснете ми как точно запазваме националната сигурност като опрощаваме едни вземания, а не забраняваме взимането на пари от Турция на Мюфтийството.

Те ще си приемат с благодарност подаръка от държавата, утре от Турция ще им преведат поредната порция пари, за да бъдат верни на кликата на Ердоган, защото имат право на това и какво ще сме постигнали? Този подарък ще е напразен.

Половината от хората, които ръководят Мюфтийството, имат семейства в Турция, имат имоти и инвестиции там. Тези неща ще се правим, че не ги забелязваме ли?

- От ГЕРБ поискаха ли мнението Ви преди да се стигне до това решение?

- Говорено е на ниво парламентарни консултации. Казали сме си мнението, че не приемаме този подход. Казаха, че ще търсят компромис, но за момента не е предложен такъв. Надяваме се да се случи.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *