Искрен Веселинов: Новият закон решава ред пожарни ситуации, които съществуват в живия живот

Искрен Веселинов: Новият закон решава ред пожарни ситуации, които съществуват в живия живот

21 март 2020  |   0 коментара

Нямаме друг шанс, освен да се доверим на най-добрите специалисти, които имаме, и подкрепям всички мерки за борба срещу коронавируса, наложени от този авторитетен орган.

Това заяви за „Още от деня“ по БНТ съпредседателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов.

С навременните мерки, взети до момента, доказахме, че България може да се справя далеч по-добре от други европейски страни, допълни той и акцентира на факта, че въпреки тенденцията на увеличаване на заболяванията, нямаме тази взривоопасна обстановка, наблюдавана в други държави. Затягането на мерките е в резултат на това, че у нас болните вече са над 100.

Новият закон за извънредното положение решава ред пожарни ситуации, които съществуват в живия живот. Той удължава срокове и дава възможност гражданите да си запазят редица права, които биха пропуснали заради затрудненото придвижване. Законът съдържа множество текстове в различни посоки, но един от основните е свързан именно със сроковете. Друг е свързан с трудовото законодателство.

Искрен Веселинов каза, че ПГ на ОП е предложила текста за кредитна ваканция за всички физически лица и за тези от юридическите, които са пострадали от противоепидемиологичните мерки, по правила, определени от БНБ.

За жалост беше приет един по-рестриктивен текст, според който, когато изпадне в забава едно физическо или юридическо лице, няма да има наказателни лихви и предварителна изискуемост на кредита. Остават обаче други текстове, според които една недобросъвестна банка може да посегне или да заграби чужди бизнеси, но това тепърва ще го коментираме и ще се опитаме да отстоим позицията си от ВМРО, увери той.

Искрен Веселинов каза още:

Мисля, че предложихме един много добър и работещ механизъм за контрол на спекулата. Той е административен и дава възможност на кризисния щаб да определя максимални цени стоки и продукти, свързани с овладяване на кризата или стоки от първа необходимост. Това не беше прието. Вместо това мнозинството предпочете да завиши наказанията в НК за спекула.

Това решение, според него, обаче не решава проблема със спекулата.

По темата за възможността армията да се включва в контролирането за спазването на мерките, той обясни:

Когато е необходима жива сила, армията може да патрулира, да спира и проверява самоличност, коли, може да осъществява помощ не само на полицейски, но и на други органи, когато това е необходимо. В никакъв случай не казваме, че армията днес ще излезе на улицата и ще започне да патрулира.

Искрен Веселинов беше категоричен, че затварянето на гетата, контролно-пропускателната функция, масовата дезинфекция и работата на медиаторите са задължителни като мерки.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *