Искрен Веселинов: До края на политическия сезон трябва да завършим Закона за частния фалит

Искрен Веселинов: До края на политическия сезон трябва да завършим Закона за частния фалит

26 юни 2020  |   0 коментара

Закон за частния фалит

Дебатът тръгна от предложението на „Обединени патриоти“ за личния фалит. След дискусия на Коалиционния съвет, на която ГЕРБ приеха основното – решение за вечния длъжник, вече имаме законодателно предложение за 10-годишната давност. Това не е детайлен закон, но много важен инструмент за давност срещу основно колекторските фирми, обясни пред БНТ Искрен Веселинов – депутат от ОП и заместник-председател на ВМРО. Той бе гост в Сутрешния блок.

В 21 век сме дълговото робство е отменено доста отдавна. В един момент ако не можеш да си плащаш добре, този дълг ще тегне после върху наследниците ти. Не може. След 10-ата година всеки може да каже - няма да платя. Така е и с държавните вземания. Взел си каквото си могъл, не можеш да вземеш децата на човека, казано по народен стил, коментира той.


Не сме се отказали от Закона за личния фалит. Имахме работна среща с ГЕРБ и Емил Радев, те набелязаха промени, които ние не сме засегнали и ще го направим. Сега ще подкрепим 10-годишната давност, но в началото на следващия политически сезон ще внесем цялостния закон и до края на политическия сезон трябва да го завършим. Ние каквото сме се разбрали - държим на него, обясни Веселинов.

Доброволните отряди

Относно доброволните отряди - продължават разговорите. Има мнение, че те ще бъдат отрицателна оценка за работата на МВР. Което никога не е било цел на предложенията, напротив – искаме те да са в помощ – граждани с авторитет и почтени да са стожер на законността по места. Очевидно ние убеждаваме ГЕРБ. Силно се надявам да сме приключили с принципното убеждаване на ГЕРБ още на политическото споразумение за коалицията. Дефиницията в него е доброволни отряди и една от хипотезите е за охрана на обществения ред. Всичко стана след този успешен спектакъл на ДПС в зала, каза той.

ГЕРБ иска ли да управлява с Вас, запита водещата. Веселинов сподели, че това е много важен въпрос. След 10-годишната давност виждам, че искат, надявам се и за други да е така, коментира Веселинов.

Национална служба охрана

Ние от ВМРО имаме категорично становище, че НСО в този си вид не трябва да съществува. За нас е нелепо този остатък от УБО да е в такъв вид. Всичко, което може да прави НСО, го прави и полицията. В целия свят НСО е част от полицията. В случая притесненията на президента, са че жандармерията ще дублира задължения на НСО. Ами нашата позиция е, че именно жандармерията трябва да върши тези неща, обясни той.

Очевидно има сериозен удар върху авторитета на НСО, имаме обвинен за убийство и поръчки техен член. Имаше и случая със сестрите на перваза на парламента. За мен е по-важно да разберем къде трябва да е тази структура, не трябва да е самостоятелна според нас. НСО дължи и много сериозен отговор за снимките за премиера. Но ние сме против компроматните борби, това води в крайна сметка до ерозия на обществото, смята Веселинов.

Компроматната война

Има ли фактори, които искат предизвикват тези компромати, попита госта си водещата.

Предполагам, че не е един фактор, повечето от тях са извън политическата сцена. Не един бизнес беше ударен. Богати хора има в арестите, други са зад граница. Има много фактори с ресурси, които са за сваляне на това управление и искат да си върнат позициите. Тази власт винаги е била под атака – било от опозиция, била от други. Трудно ми е да вляза във всички пластове на удари и контраудари. Но във случаят с президентския съветник е тежък удар по авторитета на Румен Радев. Според мен трябва да си провери съветника и да вземе мерки. Мога да знам дали взема страна в случая, ако знам всички доказателства. Хубаво е да има обвинителен акт, който да обясни обвинителната теза, коментира Веселинов.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *