Интелектуалната собственост и икономиката на ЕС са тясно обвързани

Интелектуалната собственост и икономиката на ЕС са тясно обвързани

29 октомври 2014  |   0 коментара

На 28 и 29 октомври в Аликанте, Кралство Испания, се провежда заседание на Европейската обсерватория за нарушения на правата на интелектуална собственост към Службата за хармонизирана на вътрешния пазар (OHIM).

Като член на комисиите по правни въпроси и по култура българският евродепутат Ангел Джамбазки представлява Европейския парламент на работната среща.

Културните ценности, които са неотменно съпътствани от правата на интелектуална собственост, бяха акцент в изказването на Ангел Джамбазки по време на двудневно пленарно заседание в Аликанте.

В речта си Джамбазки подчерта важната роля, която правата на интелектуална собственост имат за икономиката в Европа. Като аргумент той посочи, че 40% от икономическата дейност на Европейския съюз се основава на правата за интелектуална собственост, а 25% от работните места са в сектори, тясно обвързани с авторските права и търговските марки. Това е един огромен културен, а и икономически потенциал, въз основа на който европейските нации следва да градят икономиките си.

Джамбазки направи кратка ретроспекция на дейността и постиженията на колегите си от Комисията по правни въпроси през изминалия мандат. Той отбеляза, че работата по темите, свързани с търговската марка на общността и търговските тайни, продължава.

В програмата на Ангел Джамбазки бе включена и двустранна среща с председателя на Службата за хармонизиране на вътрешния пазар Антонио Кампиньос с цел обсъждане последните развития в сферата.

Сред основните теми на първия ден на заседанието са борбата с нарушенията на правата на интелектуална собственост, малките и средните предприятия и техните трудности по отношение на интелектуалната собственост, както и интелектуалната собственост и младото поколение.

Вторият ден на заседанието е посветен на презентации и дискусии по темите за прилагането на правилата, регулиращи правата на интелектуална собственост както и методи за намаляване на нарушенията, както и представяне на данни за международно сътрудничество, обмяна на добри практики и проекти финансирани от ЕС.

Снимка: OHIM

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *