Изучаването на български език във Влашко е недостатъчно

Изучаването на български език във Влашко е недостатъчно

13 март 2014  |   2 коментара

От съвсем скоро българите, живеещи в румънския град Търговище, област Дъмбовица, изучават български език на принципа на неделно училище – веднъж седмично по два часа, което е крайно недостатъчно и се надяваме това да се промени в положителна посока. Това обясни председателят на Фондацията „Бъдеще – 2008“ Ивайло Ангелов пред „Паралел 44“

Повод за посещението в Румъния на членовете на българското сдружение бе отбелязването на Тодоровден. Съвместните акции между българите в Румъния и силистренската фондация „Бъдеще – 2008“ продължават с нова патриотична инициатива.

Бяхме поканени от местното българско дружество „Заедно“, чийто председател е Васил Костаке. Българите в град Търговище населяват квартал „Матей Воевод “ и наброяват около 3 000 души, разказа Ангелов.

Празникът, известен и като Конски Великден, е бил съпроводен по традиция с конкурс – местните българи, притежатели на коне, са дефилирали и демонстрирали умения на седлото. Проведена е и втора надпревара, свързана с пресъздаване на земеделска традиция от България – оране с кон и плуг.

Заради продължаващото от години подпомагане, поддържане и грижа за етническите българи във Влашко, Ивайло Ангелов е бил избран за член на журито.

Фондация „Бъдеще-2008″, регистрирана в Силистра, е единствената неправителствена организация в България, която се занимава активно с българите във Влашко и Северна Добруджа, а освен това помага и на българските диаспори в Молдова и Украйна.

След края на съревнованията с коне имаше скромна програма на сцената на местния културен дом в квартал „Матей Воевод“, в която се включиха местният ансамбъл за български фолклор от румънския град Търговище – „Босилче“, както и гости от България – танцова група „Търновска Царица“ от Велико Търново“, допълни Ангелов.

От името на фондация „Бъдеще-2008″ той е направил поредното дарение към ансамбъл „Босилче“ и тамошното българско дружество „Заедно“ на материали, свързани с историята на българите от окръг Дъмбовица. Дарени са и етнографски албуми със снимки и дискове с туристически филми за България и дискове-самоучители по български танци и български език.

В Румъния представителите на неправителствената организация са посетили още село Бъленсърб, намиращо се също в област Дъмбовица. Там живеят над 5 000 етнически българи, които също са получили исторически материали, географски карти, албуми и дискове.

И в Бъленсърб се изучава български език отскоро, пак на същия принцип на неделните училища – само 2 часа седмично, и при това само в началните класове. Това също е крайно недостатъчно, смята Ангелов.

От Фондация „Бъдеще-2008″ са посетили и град Попещ-Леорден в област Илфов, където живеят българи-католици.

За съжаление установихме за пореден път, че там няма промяна по отношение на изучаването на българския език. Той не се учи и това е сериозен проблем, който би могъл да доведе до тяхното тотално асимилиране. Ние смятаме, че като българи всички трябва да сме съпричастни с тези наши сънародници и да не допуснем като общество да се заличават сериозни маси от българско население, което живее съвсем близо до нас, коментира в заключение Ивайло Ангелов.

Повече по темата можете да прочетете в рубриката „Българите по света".

Коментари

  • венелин велков

    март 08, 2015 в 8:02

    Българите по света трябва да учат български защото това е най звучния език в света. Прочетете статията за кирилицата в вестник Квантов преход издаван от Атанас Панчев.

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *