Излиза филм за асимилацията на българите в Гърция

Излиза филм за асимилацията на българите в Гърция

17 ноември 2015  |   8 коментара

Автори са Цветан Томчев и Максим Караджов, премиерата е на 1 декември от 19.00 ч. в Дома на киното в столицата, информира „Болгари.нет“.

„Родена във въздуха" е авторски документален проект, посветен на непопулярната и до днес тема за репресиите и последователната асимилация на коренното българско население, живеещо в Северна Гърция.

Те нямат право да носят български имена, да говорят своя роден език, да пеят на български песните си. Живеят в страх да разкриват идентичността си. „Възродителният процес”, провеждан от Атина през целия ХХ век до днес, остава невидим за официалната политика на България. 

Филмът е частна инициатива, изразяваща гражданската позиция на журналистите Максим Караджов и Цветан Томчев, които от години следят проявите на дискриминация на етническа основа в Гърция.

Основен герой на филма „Родена във въздуха” е народната певица Любка Рондова, родом от с. Шестево, Костурско. През Гражданската война в Гърция (1946-1949 г.) 10-годишната Любка е прогонена в чужбина без родителите си заедно с 28 хиляди деца, повечето българчета.

След близо 60 години тя, заедно с авторите на филма, се завръща в родната си къща. Очаква я кошмарната реалност на обезлюдените български села в Костурско и страхът у малцината ѝ връстници, останали там с погърчени имена.

Филмът е заснет с дарения от родолюбиви българи и разпространението му цели набирането на средства за заснемане на нова продукция за дискриминацията на сънародниците ни.

Гости на премиерата ще бъдат народния певец Илия Луков, журналистката Силвия Трендафилова и историка Спас Ташев.

Филмът е с дължина 35 мин. Преди прожекцията ще има въвеждащи думи от авторите и гостите, а след това се предвижда дискусия.

Събитие за премиерата на филма във „Фейсбук

снимка: народната певица Любка Рондова в кадър от филма

Коментари

 • Лерински

  ноември 17, 2015 в 3:20

  По темата може да се прочета и книгата на гръцката писателка Анастасия Каракасиду, която е забранена за издаване в Гърция - "Житни поля, кървави хълмове".

 • Roumiana Arlt

  ноември 18, 2015 в 12:31

  Радвам се че най после една скрита страница от нашата история ще може от всички български граждани да бъде видяна, обаче има българи които живеят в чужбина и може би няма да е зле да се предложи/ да се покаже по интернета или да се приготви един запис върху CD за да може да закупим и да гледаме този 35 мин. филм .

 • Krasi Kynchev

  ноември 18, 2015 в 12:56

  Благодаря много ЛЕРИНСКИ!
  поръчах си я вече :)

 • Bishops

  ноември 19, 2015 в 9:47

  Най- после частица от истината за това какво са вършили и продължават да вършат византийците.

 • Аси

  ноември 20, 2015 в 10:53

  Не мога да разбера,не ви ли писна само да се оплаквате от турци,руснаци германци,американци сега пък и гърци.Само ровите назад и живеете в миналото.А тая госпожа,
  като не и е било добре в Гърция,защо не си дойде преди 20 години когато гърците имаха пари,а се обади сега когато взе да става зле????

 • TEREZA

  ноември 25, 2015 в 3:30

  Че какво им е зле на гърците сега , в Солун пълни кафенета с млади хора,пазара каквато риба искаш ,да не говорим за плодовете и зеленчуците. Масовият транспорт по улиците са малки моторчета,пристанищата са пълни с яхти . Това зле на гърците го искам и аз.

 • БЪЛГАРЧЕТО

  март 18, 2016 в 3:31

  АСИ АСИ И ТЕРЕЗО СЪЩО! ВИЕ НИКОГА НЯМА ДА МОЖЕТЕ ДА РАЗБЕРЕТЕ ТЕГЛИЛАТА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 150 ГОДИНИ, ИСТИНСКИ КЛАСИЧЕСКИ ТАЕН ГЕНОЗИД Е ИЗВЪРШЕН НАД НАС БЪЛГАРИТЕ, КОЙТО АРМЕНСКИЯ И ЕВРЕЙСКИЯТ ИЗГЛЕЖДАТ КАТО '"ДРАСКОТИНА'.
  ПО ИЗРАЗА ВИ, ИЗГЛЕЖДА ВИЕ СТЕ ЗАХЛУПАЛИ ПОД ПОХЛУПАКА А ИНТЕРНАЦИОНАЛИЗММА , ТА ВСИЧКО ВИ СЕ ВИЖДА "РОЗОВО".
  ТРАГИЧНОГО В ТОЗИ ГЕНИЦИД ПРОТИВ НАШИЯ НАРОД, КАТО ЯРОСТНИ УЧАСТНИЦИ И ПАЛАЧИ СА И НЯКОЙ БЪЛГАРСКИ ПРАВИТЕЛСТВА И БЪЛГАРСКИ ПРОДАЖНИ ЛИЧНОСТИ, КОЙТО ЗА СЪЖЕЛЕНИЕ В ДНЕШНА БЪЛГАРИЯ СА ВСЕ НА ВИСОКА "ПОЧИТ.
  P.S. НЕКА БОГ ДА Я ПРОСТО НАРОДНАТА ПЕВИЦА ЛЮБКА РОНДОВА, ТЯ ЩЕ БЪДЕ ВИНАГИ В НАШИТЕ СЪРЦА!

 • DIMITAR ANKOV

  август 18, 2017 в 11:47

  Искам да напиша нещо по отношение дискриминацията на българите вьв ГЬРЦИЯ ! Аз и моята майка живеем от дьлги години вьв ГЬРЦИЯ по точно на остров КОС .Преди известно време тя се разболя сериозно но тогава не отидохме на лекар защото тя не искаше.Преди две седмици получи инсулт и се наложи да я приемат в болницата.Много лошо впечатление ми направи първата реакция на завеждащата отделение ! Първото нещо което ме попитаха беше имаме ли пари за да платим престоя в болницата ."ако не можете да платите още утре си отивате в къщи " бяха думите на завеждащата отделение,при положение че майка ми не можеше да ходи и да говори ! Вторият въпрос беше "откъде сте ?", след като казах ,че сме от БЪЛГАРИЯ реакцията на лекарката беше " а браво,само това ни липсваше и защо я доведе тук,какво толкова и има ?"Бихте ли ме посъветвали какво трябва да направя при това положение ?

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *