Извинение за лъжата в „Турците в България“ поиска ВМРО

Извинение за лъжата в „Турците в България“ поиска ВМРО

08 април 2014  |   0 коментара

Протестна подписка разпространиха гражданите на Плевен, подкрепени от ВМРО, във връзка с книга, уронваща името на България и насаждаща етническо напрежение.

Недоволните плевенчани изпратиха своите искания до висшите институции, до БАН, до медиите и до посланиците на страните от ЕС в България. Те настояват за публично извинение от страна на авторите и издателите на книга „Турците в България“ за пропагандирането на една лъжа.

В публикуваната от „Вагабонд Медия“ книга се твърди, че телата на турските войници, загинали в Плевен по време на освободителната война, са изкопани от масовите гробове и са предадени на английска фирма, която ги е използвала за наторяване.

Изразяваме огромното си възмущение и протест срещу текста на стр. 20 в книгата, представена публично на 14 ноември 2012 г. в БТА с участието на учени от БАН, турския посланик и представители на дипломатическите мисии в София, се казва в писмото.

ВМРО и гражданите на Плевен настояват главният редактор на „Вагабонд Медия“ публично да се извини както на тях и на посланиците на Русия и Великобритания, така и на всички, които са присъствали на представянето на книгата и на целия български народ. Освен това исканията им включват изтегляне от пазара на целия тираж на изданието както на български, така и на английски език.

Нека учените от БАН, които участват в тази лъжа и с това я легитимират, официално да се разграничат от нея, призовават инициаторите на подписката. От ръководството на БАН плевенчани и ВМРО изискват да възложи пълен преглед на творчеството на холандския османист Махиел Кийл, за да установи има ли в него други лъжи, свързани с българската история.

Днес сме съюзници в НАТО, а между правителствата на Р България и Р Турция и техните граждани съществуват приятелски взаимоотношения, както и между българите и българските граждани от турски произход. Недопустимо е преиначаването на исторически събития по времето на робството по българските земи, с цел да се предизвика омраза и недоверие, посочват още в писмото.

ВМРО излезе с остра позиция по темата още през януари, когато ръководството на структурата в Плевен свика пресконференция, на която обяви, че ще започне подписка срещу лъжата в книгата. Акцията на ВМРО срещна подкрепата на учени от БАН, сред които проф. Илия Тодев, директор на Института за исторически изследвания към Академията. 

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *