За случая в Габрово: Местните власти бездействат, силите на реда си свършиха работата

За случая в Габрово: Местните власти бездействат, силите на реда си свършиха работата

11 април 2019  |   0 коментара

Полицията си е свършила работа в Габрово, но местната власт и не само тук – не съвсем. Това е оценката на вицепремиера Красимир Каракачанов, който проведе извънредна среща в Министерския съвет със силовите структури и министъра на вътрешните работи Младен Маринов след вчерашната ескалация на напрежението в града.

Според Каракачанов именно кметовете са тези, които трябва първи да вземат мерки, за да не се стига до ескалация на конфликти като този в Габрово.

Вицепремиерът посочи, че от местната власт се очаква първа да сигнализира за незаконно нанесли се лица или такива строящи незаконни постройки. Каракачанов уточни, че в Габровско имало цигански контингент от Сливен, който бил привличан заради дърводобива и така незаконно хора се настанявали в региона.

Към момента напрежението в Габрово е овладяно. Стана ясно още, че част от близките на участвалите в конфликта вече са напуснали града и това е успокоило ситуацията. Вицепремиерът бе категоричен, че няма данни за политическо вмешателство при организиране на това недоволство.

Без ясна програма за решаване на циганския въпрос няма как да се решат и тези проблеми, защото 20 години те бяха замитани, за да не се разсърди някой в Брюксел, коментира Каракачанов и допълни, че трябва да се започне с образованието. Неграмотни няма как да спазват обществения ред и закона, категоричен беше той.

По скандалния случай народният представител от ВМРО, избран от област Габрово, Борис Вангелов осъди жестокия побой и призова разследващите, прокуратурата и съдът този път да постъпят мъжки и да бъдат безпощадни, прилагайки цялата сила на закона.

След ескалирането на напрежението в Габрово евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки емоционално коментира във „Фейсбук“ ситуацията. Аз съм Габрово. Буквално. Габрово е един от избирателните ми райони. А в Габрово три примитивни животни, обитатели на циганската махала, почти убиха от бой служител в магазин. Без повод. Ей така, за забавление. Животните трябва да бъдат строго осъдени, пише той.

Българският евродепутат е категоричен, че циганската махала в Габрово трябва да бъде разрушена. Ангел Джамбазки призова кмета и общинската власт да влезнат във функциите си и да се направи проверка за всички незаконни постройки.

В петък евродепутатът Ангел Джамбазки, заедно с народния представител от ВМРО от района Борис Вангелов ще посетят Габрово и ще инициират разговори с местната власт по случая.

Припомняме, че заради нападението над магазинера в Габрово с прокурорско постановление са задържани трима мъже на възраст между 20 и 30 години. На задържаните е повдигнато обвинение за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди. Според магистратите има опасност мъжете, които са от троянското село Калейца, от габровското село Парчовци и от Габрово, да се укрият или да извършат друго престъпление, тъй като и тримата са осъждани. Ще бъде направено искане пред съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *