За пръв път Р Македония почете Иван Михайлов

За пръв път Р Македония почете Иван Михайлов

05 септември 2014  |   0 коментара

С панихида в Ново село, Щипско бе отбелязана 24-годишнината от смъртта на легендарния водач на ВМРО Иван Михайлов. Такъв акт на почит се случва за пръв път, откакто младата Република Македония обяви независимостта си.

Ново село е родното място на Михайлов. На панихидата се стекоха десетки признателни потомци, за да почетат паметта на революционера.

На събитието присъстваха и представители на Българския културен клуб - Скопие, начело с председателя му Лазар Младенов - човек, който повече от 20 години защитава българщината в Македония. Петър Колев – организатор на ВМРО - БНД за Македония, също почете отбелязването на паметната дата.

Мероприятието приключи с поднасяне на цветя на мястото, където се е намирала родната къща на Иван Михайлов.  По време на Титова Югославия къщата на водача на ВМРО е била съборена и на нейно място е поставен трафопост.

Организацията по отбелязването годишнината е по инициатива на местната организация на ВМРО – Народна партия, Щип, с председател Зоран Костовски.

Костовски бе първият македонски политик, който публично изнесе реч за делото на войводата Тодор Александров при възстановяването на паметна плоча в негова чест в Щип в началото на 90-те години.

Тодор Александров и Иван Михайлов в продължение на десетилетия бяха отричани от официалната пропаганда в Скопие. Днес оценката за делото им трябва да се промени, категорични са организаторите на честването.

Повече за Иван Михайлов 

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *