За по-хуманно Меркел да приема мигрантите с директен полет

За по-хуманно Меркел да приема мигрантите с директен полет

02 септември 2016  |   0 коментара

Ако г-жа Меркел или някой друг европейски лидер желаят да приемат хора от третия свят, могат да го направят много по-цивилизовано, вместо да карат тези хора да минават през граници, да преживяват през разни емигрантски лагери в Турция, оттам пеша или контрабандно да минават през Турция, това са 1000 километра, оттам да минават нелегално през българската граница, оттам до Германия. По-добре би било и по-хуманно би било г-жа Меркел да си ги натовари на самолетите от Багдад, от Дамаск или от самата Турция и да си ги води директно в Германия.

Това казва в интервю Красимир Каракачанов, председател на ВМРО и кандидат за президент на Република България, за „Радио К2“, след срещата му с Патриотично общество „3 март“, състояла се на 1-ви септември 2016 г.

България ясно да заяви, че ще денонсира Дъблинските споразумения, ако няма обща европейска политика по мигрантската криза, настоява Каракачано.

Радио К2: Г-н Каракачанов, започваме с може би най-важния въпрос, според Вас, като кандидат за президент, каква трябва да бъде българската позиция по отношение на бежанците, на диалога с ЕС по тази тема и споразумението с Турция?

Красимир Каракачанов: Позицията на България трябва да е твърда. Ние нямаме абсолютно никакъв интерес България да се наводнява с нелегални имигранти, защото това не са бежанци. Ако погледнете сега от тези хора, които се залавят на българската граница, 70% са афганистанци, иракчани и някакви други, едва 30% са от Сирия. Тоест това не са бежанци, това са едни хора, които искат да емигрират от своите бедни държави в богатата Западна Европа. И това, което се случва в Европа с политиката на европейските лидери, която е абсолютно объркана и неясна, помните миналата година Меркел каза: „Всички, които дойдат в Германия, са добре дошли!“. Това предизвика огромна бежанска вълна, която заля Гърция, Македония, Сърбия, Унгария, Австрия и така по веригата до Германия. Тоест това е абсолютно неразумно. Ако г-жа Меркел или някой друг европейски лидер желаят да приемат хора от третия свят, могат да го направят много по-цивилизовано, вместо да карат тези хора да минават през граници, да преживяват през разни емигрантски лагери в Турция, оттам пеша или контрабандно да минават през Турция, това са 1000 километра, оттам да минават нелегално през българската граница, оттам до Германия. По-добре би било и по-хуманно би било г-жа Меркел да си ги натовари на самолетите от Багдад, от Дамаск или от самата Турция и да си ги води директно в Германия.

Радио К2: Какво правим обаче със споразумението с Турция?

Красимир Каракачанов: Първо, България трябва да има ясна политика към ЕС. Видно е, че за тези няколко години европейските политици не можаха да изработят единна европейска политика, те се люшкаха от политически пожелания до една безумно глупава политика, като това да ги поканят в Европа. Видно е, че те нямат визия как да решат проблема. България трябва ясно да заяви своята позиция, че като външна граница на ЕС е най-потърпевша и харчи страшно много пари от отънелия си бюджет и Европа трябва да има обща политика и с общи усилия да възпрепятства навлизането по нелегален начин на подобни мигранти на територията на страните от ЕС. Това са България, Гърция и Италия, това са най-потърпевшите страни. Тоест с жива сила, с техника, включително с флотите на европейските страни тези хора трябва да бъдат възпирани и връщани там, откъдето са дошли. Първо, ако това европейските лидери не желаят да го направят, България трябва да заяви, че замразява изпълнението на Дъблинските споразумения, които Дъблински споразумения означават, че хората, които са минали в България и българските власти, като съвестни такива, са регистрирали, след което те са избягали и са отишли в Европа, след това ще ни ги върнат обратно. Над 30 000 са само тези, които са в Германия. Отделно Австрия ни говори за едни 4-5 хиляди, които иска да ни връща. Извинявайте, но ние не сме буферна зона, ние не сме гетото на ЕС, в което европейците ще складират ненужните им имигранти. Значи те подбират тези, които имат някакво образование, някаква професия и си ги оставят, защото те имат нужда от работна ръка, а тези, които не стават за нищо, ще искат да ни ги връщат. България трябва да заяви, че денонсира това споразумение, или в най-лекия случай го замразява и няма да приема подобни хора, ако някоя европейска страна желае да ни ги върне.

Третото нещо, което България трябва да заяви ясно и категорично, е, че ще използваме всичките възможности и ресурси на МВР и МО, включително с използването на сила, за да не позволим тези хора да преминават, организирано говоря, на големи групи, и то силово, българската държавна граница.

Радио К2: Вие споделяте ли позицията на одобрението на Вашия колега Валери Симеонов за позициите и действията на Бойко Борисов в последно време в Анкара и в Германия?

Красимир Каракачанов: Бойко Борисов нямаше друг ход при политиката на Ердоган да изнудва Европа и да заплашва, че ще пусне големи вълни към Европа, нали се сещате, че голямата част от тези вълни ще мине през България, а от друга страна при липсата на единна, ясна европейска политика Бойко Борисов нямаше друг шанс, освен да се нагърби с тази посредническа роля да се опита по някакъв начин да предотврати това нахлуване в България на хиляди или може би десетки хиляди хора. Това, което смятам, че той не направи и трябваше да го направи по-ясно и категорично, е да бъде много по-ясен и категоричен, че при продължаване на подобно отношение от страна на ЕС ние просто ще замразим изпълнението на Дъблинските споразумения или повече няма да ги изпълняваме. Това е, тоест много по-ясна и категорична политика! Той се опита да търси някакъв вариант, в който да избегне България тази участ, която сполетя Гърция, Македония, Сърбия и т.н., другите европейски държави през миналата година, но трябва да бъде много по-категоричен! Защото европейците от сълзи не разбират, а Ердоган е решил да изнудва Европа, и ако реши да изнудва Европа, това, че Борисов отиде и се опита да се прави на приятелски настроен, няма да реши проблема. Затова трябваше да каже и втората част – ние ще използваме целия ресурс на нашите силови ведомства, МВР и Армията, включително с използването на сила, но тези хора няма да ги допуснем, ако Вие решите да ги пуснете, за да мачкат европейците. Следователно е ясно кой ще носи моралната отговорност, ако има пострадали, това ще бъде този, които ги пуска, тоест Ердоган. Това трябваше да бъде по-твърдата позиция, но иначе като идея да се търси вариант, вече най-накрая според мен и той наивно изпитваше увереността, че на европейците най-накрая ще им дойде акъла, не, няма да им дойде акъла, това са хора, които не разсъждават прагматично и нормално! Говоря за европейските лидери, не за европейските граждани, защото европейските граждани виждате какво правят, те са против тази нелегална имиграция. Просто най-накрая той прозря, че да очаква от Брюксел нещо позитивно и бързоq няма да се случи скоро и затова реши да предприеме тази роля на посредник. Добро като инициатива, може би две идеи по-твърдо!

Радио К2: Един последен въпрос, г-н Каракачанов, ще Ви помоля и за кратък отговор, виждате ли в лицето на ген. Румен Радев един конкурент за патриотичния вот?

Красимир Каракачанов: Аз съм го казвал, патриотичната идея и убеждения не са нещо, което заявяваш на избори, патриотизмът е нещо, което си проявявал години под формата на тези, на политики и на действия! Така че - не, това е кандидат на БСП, той ще си гони и най-вероятно ще получи част от левия електорат, казвам част, защото виждате, че и левият електорат и част от левите партии са разединени. От една страна АБВ, от друга страна БСП, от трета страна Татяна Дончева, от четвърта страна вътре в БСП вътрешни проблеми, така че аз мисля, че няма какво да се доказвам, това, което аз съм правил в последните години, и то не една две, а 12-15, много ясно са ориентирали онези хора, които са истински патриоти в България!

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *