За електронни учебници

За електронни учебници

09 септември 2014  |   0 коментара

ВМРО.БГ публикува материал на Галя Георгиева – председател на Дамски клуб „Вратица“ и на ЖО на ВМРО - Враца, заместник-председател на Общинския комитет на ВМРО – Враца.

Тезата, която защитава г-жа Георгиева е, че Министерството на образованието трябва да осигури свободен и безплатен достъп до учебниците в електронен вариант. Те да бъдат качени на интернет страницата на Министерството.

Ето нейните аргументи:

Бъдещето на една държава са нейните деца! Едва ли има някой, който не е съгласен с това! Тогава защо не се погрижим за образованието на децата си?

Гледайки поредните новини, както всяка вечер, се заслушвам сериозно в пресметната сума, която трябва да отделят българските родители от и без това ограничените си доходи, за учебници на своите деца от 8 до 12 клас. Всички говорят и пишат за липсата на достатъчно образовани кадри, което само ни води до извода, че децата трябва да получат по-добро и по-качествено образование и... родителят взема заем, за да изпрати детето си на училище с учебници! Невероятно, но това говорят фактите! Родителите не могат да купят учебници за децата си, защото сумата за тях е непосилна, да не говорим колко пари хвърля държавата за учебниците от 1 до 7 клас. Нека засега останем в класовете, в които учебниците се купуват свободно, не че нещата не са еднакви за всички класове.

Чудех се, гледайки новините, защо се получава всичко това? Та ние живеем в ерата на комуникациите, достъпът на интернет е навсякъде и се използва от всички, защо тогава родителите трябва да купуват скъпи учебници?

Всички познаваме децата си. Аз имам син на 19 години, вече студент и също съм купувала учебници, които в повечето случаи си оставаха неотворени въобще, а той постоянно е заобиколен и заровен в компютъра си, лаптопа и смартфона.

Защо Министерството на образованието не му осигури учебници в електронен вариант? Вероятността да бъде прочетено нещо от тях, за моя син, беше поне 10 пъти по-голяма, отколкото в изминалите години до 12 клас. За вашите деца не е ли същото? Най-малко 50% от децата ще се поинтересуват от учебника и урока си, ако са на техните компютри, таблети или лаптопи! Ще кажете, но компютрите вредят. Да, вредят, но децата пак са пред тях, защо да не ги използваме за нещо полезно, за образованието им?

Каква би била ползата от електронните учебници?

  1. Осигуряване право на избор. Нека си има и хартиени варианти на учебниците, но да има избор.  Който иска да си купи хартиения вариант, но да може и да си свали безплатно учебника в електронен вариант.
  2. Реален достъп до учебниците във всеки един момент. Учениците, качили си учебника на лаптопа, смартфона или таблета във всеки един момент, където и да се намират в момента, ще имат достъп до урока.
  3. Повишен интерес на учениците. Все повече деца ще са заинтригувани от учебния материал предложен им във вариант подходящ за тях.
  4. Икономия на средства за родителите.  Безплатния електронен вариант би спестил изразходването на значителни средства за родителите.
  5. Изразходване на по малко хартия. Ще доведе до изсичането на по-малко дървета.
  6. По-добра използваемост на компютърните кабинети в училище. Компютърните кабинети няма да стоят заключени и в тях да се влиза само в часовете по Информационни технологии, а ще се наложи да са общодостъпни и в тях да могат децата да се подготвят за уроците си

Ще загуби ли някой?

  Издателите може би ще продадат по-малко хартиени копия, но те издават и помагала, сборници, учебни тетрадки, Взели са и парите от МОН за спечеления конкурс. Може би ще се наруши някакво статукво на облагодетелствани от този бизнес хора, но стотиците хиляди деца и техните родители ще получат добро, достъпно и качествено образование

Каво ще струва на МОН тази инициатива?

Нищо. Министерството дава пари за разработването на учебниците. Защо в пакета, който така и така се заплаща от държавата, да няма и задължително предоставяне на учебника в електронен вид?

В крайна сметка, кой е по-важен?

Защо се мъчим да пестим от важни неща, като от здравеопазване и от качествено образование, а не спестим от нещо, което няма да предизвика сривове и само ще е за добро? Реформите се правят, за да се стигне до по-добри резултати, а не за да се унижат и унищожат възможно повече хора, нали? Училището трябва да е мястото, от където да тръгват новостите, а не да е закостеняло и непривлекателно място за децата ни! Хайде да го направим тяхното мечтано и прекрасно място! Нека се тръгне от някъде, трябва да се тръгне от нещо, защото децата са нашето бъдеще!

Идват избори, някоя от т.нар. големи партии предложи ли нещо конкретно, което да е за облекчение на бюджета на обикновения българин и за доброто им? Това, което ми хрумна, не е много, но е осъществимо и идеята няма да навреди на никой, а само ще помогне на хиляди хора, а най-вече на нашите скъпи деца! Патриотичен фронт е мястото за градивни идеи, с идея в програмата си за модерно образование. Това е партийната формация, която мисли за доброто на народа, нека идеята излезе точно от Патриотичен фронт и от Женската организация на ВМРО, а пък може и да се осъществи! Все пак идват избори, а след тях идва времето на реализация на добрите идеи и обещания! 

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *