За един пробит динар

12 август 2015  |   0 коментара

Текст на Стефан Грънчаров, организатор на ВМРО за София

В последно време ставаме свидетели на тенденцията хора, заемащи държавни постове, хванати във видимо нетрезво състояние, да бъдат отстранявани от постовете, които заемат.  Днес отправям един апел към господин министър-председателя Бойко Борисов. Случаят е по-особен, но пак нещата са в негови ръце. Става дума за „добрия“ кмет на Босилеград - Владимир Захариев. Историята с неговия патриотизъм и любовта му към Бойко Борисов и ГЕРБ е пословична.

Ще припомня само един случай, когато тази година той превърна поклонението пред паметника на Апостола в предизборен митинг на ГЕРБ. Ще Ви занимая обаче с последната изцепка на г-н Захариев.

По традиция за 2 август в Босилеград се правят тържества за Илинден. Организатор е общината. Тази година поканен бе и ансамбъл „Гоце Делчев“ към ВМРО. Тук няма да описвам организацията около настаняване, храна и т.н. Тук ще опиша самото посрещане на фолклорния ансамбъл.

Хубава кръшна сръбска музика, цигански оркестър, пиян кмет, заливащ се с бира, хвърлящ маанета и правещ салта напред-назад с цел да подсили атракцията. Да, всеки един местен българин го е гледал това и аз, докато живях и аз в града, съм го гледал.

Да, но защо трябва и гостите от България да го виждат. Това ли е лицето на българщината в Босилеград? Не, това, че на над раменете на кмета има две бузи нищо не значи. За радост танцьорите от ансамбъла бързо успяха да преодолеят културния шок. Благодарение на председателя на КИЦ – Иван Николов и на Нена Василева (символ на българщината в града) младите момичета и момчета разбраха, че това е един изцяло български град, макар и в чужда държава (след незаконната сръбска окупация от 1920 година).

Лошото впечатление обаче остава. И тук и апелът и към господин Борисов, апел на българите от Босилеград, апел на всеки един трезвомислещ българин. За съжаление този кмет няма как да бъде отстранен или сменен, той е на сръбска плата и служи на държавата, която го измъкна от небитието и го направи „един добър българин“.

Апелът, г-н премиер, е следният - следващия път, когато този човек дойде при Вас, поиска нещо от Вас и започне да Ви прегръща, да му покажете вратата така, както на онези, дето спаха по масите на барове или шофираха с рекордни промили в кръвта. Нека да се знае, че този човек не само излага Вас, а излага българите от Западните покрайнини, излага и Р България.

Видеото съдържа кратък откъс от разказаното по-горе. Кметът е с червената блуза.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *