За детската смъртност и демографския колапс

За детската смъртност и демографския колапс

21 април 2015  |   0 коментара

Липса на здравна култура и безотговорност убиват децата на България, четем в блога на народния представител от Патриотичния фронт д-р Султанка Петрова.Тя е председател на Националната женска организация на ВМРО и член на парламентарната комисия по здравеопазване. 

Ето статистиката, която се разглежда в публикацията:

Недоносени бебета, вродени аномалии и инфекции са сред най-честите причини за смърт сред новородените. През миналата година тези случаи са 517, което е драстично увеличение спрямо предходните периоди.

Според данните на Националния статистически институт, отразяващи демографската картина през 2014 г., страната ни е на първо място в Европейския съюз по детска смъртност. Отново сме лошият пример, а причината е безотговорността – и лична, и институционална.

Прогнозируемо най-голям дял на смъртни случаи има в регионите с висок дял на циганско население - Сливен, Пазарджик, Хасково, Стара Загора и др. Най-често засегнати са родилките, които не се осигуряват здравно и не посещават предвидените прегледи.

За тази общност знаем, че нивото на опазване на здравето е много ниско – както превантивната грижа, така и спрямо самото лечение. Когато говорим за особеностите на циганската раждаемост основна предпоставка за проблеми е ранното забременяване – често в почти детска възраст. Момиче на 12, 13 или 14 години е физически неспособно да износи и роди здраво дете.

Пълния текст на материала може да намерите на страницата на д-р Петрова >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *