За делото и живота на Левски - разговор с историка и депутат от ВМРО Борис Вангелов

За делото и живота на Левски - разговор с историка и депутат от ВМРО Борис Вангелов

19 февруари 2020  |   0 коментара

Значението на личността на Васил Левски е непреходно за нас като българи и за българската нация, която е тръгнала в момента по пътя на своето възраждане. На мен ми се иска този ден да напомним много важни неща.  Като например, че Левски е йеродякон, той е българско духовно лице, участва в църковни служби. Той е дълбоко вярващ българин, православен християнин и никога не е „хвърлял“ расото. До последно е останал дълбоко вярващ, дори на бесилото проявява тази своя вяра.

Ако ние, българите, искаме да приличаме на Левски, трябва да сме искрено вярващи в Бог.

Това заяви народният представител от ВМРО Борис Вангелов в новините по ТВ Европа пред паметника на Васил Левски по повод 147 години от гибелта му.

Васил Левски създава огромна организация в цяла България. И не е добре да се говори, че сме народ от предатели, нищо подобно. Няколко години подред тази мащабна организация на Левски не е разкрита от турските власти. Те дори не подозират, докато не става Арабаконашкият обир.  Българският народ дълбоко е криел конспирацията и тайната на българската организация на Левски, категоричен бе историкът от ВМРО. И допълва:

Тази организация обхваща и Северна България, и Тракия, и Македония. Българите от североизточната част на Македония също са включени в организацията. Не достига времето за обхват на структурите в цяла Македония, защото Левски е арестуван.

Наистина Васил Левски е искал чиста и свята република, в която всички да живеят равноправно – българи, турци, евреи и арменци, но ако припознават българските закони.

Борис Вангелов завършва с цитат от Левски – и ние сме хора, и ние искаме да живеем човешки, напълно свободни в земите си – там, където живее българинът – в Мизия Тракия и Македония. Това е териториалният обхват на българското етническо землище, за чието освобождение се бори Левски, завършва той коментара си за отбелязването на 147 от смъртта на Апостола.

Видео >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *