Защо Националната стратегия за детето предизвика бурни реакции – коментар на Николай Борисов от ВМРО

Защо Националната стратегия за детето предизвика бурни реакции – коментар на Николай Борисов от ВМРО

13 февруари 2019  |   0 коментара

След като беше публикувана Националната стратегия за детето до 2030 година, от Църквата реагираха остро и призоваха за цялостната ѝ редакция. Коментарите на Светия Синод от своя страна предизвикаха бурни дебати.

Заместник областният управител на София област Николай Борисов коментира в ефира на България ОН ЕР, че според Конституцията на Република България отглеждането и възпитанието на децата до тяхното пълнолетие е право и задължение на техните родители – от семейството, като тази дейност се подпомага от държавата.

Семейството се споменава за първи път в осмата страница на стратегията. Говори се за държавни институции, гражданско общество, други организации. Къде е семейството - тази градивна единица на българското общество, която толкова години съхрани народа ни, попита Борисов.

Според него, в семейството се губи елементът на възпитание, в който се изгражда уважение към майката и бащата. По-късно това се усеща в образованието, когато децата се отнасят несериозно към учителите си, а след това и към работодателите си.

По думите на заместник областния управител, стратегията е написана твърде неясно, сякаш е правена от различни хора, които не са чели какво е написал този преди тях. Като друг проблем в нея той посочи, че никъде не се споменава за сексуалното посегателство над деца, а данните от 2017 година показват, че в страната ни е имало 450 такива случая.

Друг проблем на стратегията е обезпечаването на кадрите, смята Борисов.

Има изключително голям дефицит на педагози и социални работници. Една от заплахите пред стратегията е, че секторните политики може да не се реализират в синхрон. На парче могат да се случат евентуално, но няма да се постигнат целите ѝ, обясни Николай Борисов, който е работил като учител.

Според него, религиозното обучение трябва да намери мястото си в училищата. По думите му, е важно децата да познават различните религии, за да опознаят другите, тъй като непознаването ги кара да не се харесват едни други, но това може да се случи едва когато обществото е достатъчно узряло.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *