Зам.-министър Петрова: Социалната и солидарна икономика създава достъпни работни места за хората от уязвимите групи

Зам.-министър Петрова: Социалната и солидарна икономика създава достъпни работни места за хората от уязвимите групи

16 март 2018  |   0 коментара

България има изключително добри практики в развитието на социалната и солидарна икономика и доказателство за това е предстоящата конференция на високо ниво, която ще се проведе на 16 - 18 април в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС в София.

По време на форума ще бъдат представени социални иновации, социалното предприемачество у нас и какви са възможностите за развитие на социалната икономика в България.

Това заяви заместник-министърът на труда и социалната икономика д-р Султанка Петрова по време на национална конференция на тема „Жените с увреждания и родителите на деца и лица с увреждания в социалната икономика – кариерно развитие и израстване и достойно заплащане на труда“.

Чрез социалната и солидарна икономика се създават достъпни работни места за хората от уязвимите групи на българското общество, отбеляза заместник-министър Петрова. В тези политики е заложена подкрепа за включване на младежи до 29 години в трудова заетост, за хора в пенсионна възраст и за хората с увреждания, които биха могли да бъдат мотивирани да намерят своето място в българското общество.

Социалната и солидарната икономика е нова за България. Нейното начало е поставено през 2012 г., когато Министерството на труда и социалната политика подготви Концепция за социалната икономика. Днес междуведомствена работна група работи по политиките, свързани със социалната икономика, заяви заместник-министърът.

Положихме изключително много усилия, за да подготвим проект на Закон за социалната и солидарна икономика, защото сме убедени, че тази нова политика трябва да намери своето място в българското общество, подчерта тя.

Д-р Петрова заяви, че очаква от неправителствените организации предложения по какъв начин в законопроекта да бъдат интегрирани и родителите, и хората, които се грижат за деца и възрастни с увреждания. Тя отбеляза, че в почти всички страни в Европейския съюз има закони за социалната икономика, които вече са интегрирани и дават своите резултати. В социални предприятия в държавите от ЕС работят между 6 и 10% от хората от уязвими групи, каза още тя.

Източник: Пресцентър на Министерство на труда и социалната политика

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *