Заместник областният управител от ВМРО Николай Борисов иска повече ангажираност от общините по Циганския въпрос

Заместник областният управител от ВМРО Николай Борисов иска повече ангажираност от общините по Циганския въпрос

28 ноември 2018  |   0 коментара

Растящият брой на циганите в Своге не е проблем, според заместник-кмета на Общината, възмущава се заместник областният управител на София област

Според Валентин Михайлов – заместник-кмет на община Своге, увеличаването на броя на циганите в общината не е проблем за населеното място. Това той сподели пред заместник областния управител на Софийска област Николай Борисов на среща в община Своге. Срещата бе по повод зачестилите сигнали за незаконни строежи и увеличаването на броя на каруците в града. По думите на Михайлов, циганите в Своге за момента са над 800 души и той не вижда заплаха в това за обществения ред и сигурност. На срещата, инициирана от Николай Борисов, бяха коментирани и нивото на битовата престъпност в общината и проблемът с труднодостъпните вили, които често стават обект на посегателства.

Проверка на място до тунел 8 (срещу бензиностанция „Лукойл“) в гр. Своге констатира, че в непосредствена близост до тунела и ЖП линиите са разположени нерегламентирани постройки и каруци. Това създава предпоставка за инциденти и произшествия и е рисков фактор за преминаващите влакове и пътници. Има проблем и със замърсяването на района от страна на незаконно живеещите там.  Както заместник-кметът Михайлов коментира – „теренът и боклуците се почистват редовно“. Може би това е за сметка на редовните и изрядни данъкоплатци?

Според заместник областния управител Николай Борисов, е крайно време да спре да се гледа на циганите като на гласоподаватели, а да бъдат адекватно обхванати и включени в социални дейности, програми за заетост и професионално обучение  и социализирани в образователната система с цел повишаване стандарта им на живот.

Редно е общинските ръководства активно да се заемат с разрешаване на проблеми, свързани с незаконните постройки, които противоречат на редица национални и общински нормативни актове.

Николай Борисов твърдо стои зад идеята, че законите в Република България важат еднакво за всички и трябва да се прилагат с еднаква сила независимо от произхода и социалния статус.

Видно е, че държавата прави каквото трябва за справяне с битовата престъпност – законови промени, повишаване на броя на служителите в полицейските управления, оборудване със съвременни автомобили, но въпреки това е редно и общинските ръководства да изпълнят задълженията си.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *