Заместник областният управител на Софийска област Николай Борисов се срещна с кмета на Община Мирково

Заместник областният управител на Софийска област Николай Борисов се срещна с кмета на Община Мирково

26 януари 2019  |   0 коментара

На 24 януари Николай Борисов – заместник областен управител на Софийска област от квотата на ВМРО, посети Община Мирково и проведе среща с кмета на Общината Цветанка Йотина. По време на разговора бяха обсъдени множество идеи и възможности за развитие на Община Мирково в областта на културата, традициите, туризма и други, съобщава информационният портал „Средногорски багри“.

Основен акцент на срещата бе създаването на мемориален комплекс в Община Мирково и Алея на славата и паметта, насочена да възпитава подрастващото поколение в признателност към мирковчани, посветили живота си на България.

Коментирана бе и наложителната необходимост за учредяване на читалище и библиотека в село Бенковски, като Николай Борисов направи и дарение на книги за бъдещата библиотека.

Цветанка Йотина запозна заместник областния управител и с инициативата за издигане паметник в почит на един достоен българин, бранил границите на Отечество България – кап. Борис Богданов (1887-1916), който е спасил град Петрич от унищожаване. Идейният проект за паметника вече е готов и е дело на Ал. Хайтов. Паметникът ще съчетава в едно паметта за героя, неговия символичен гроб и пластичен знак на входа на Мирково.

Срещата премина под знака на сътрудничеството и търсенето на възможности за подпомагане развитието на Община Мирково, като Борисов се ангажира да съдейства за осъществяването на инициативите и да запознае с тях ресорния министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Обсъдени бяха и несправедливото разпределение на държавните средства по общини, като Йотина обясни, че за пореден път община Мирково е пропусната в разпределението на излишъка и я няма в нито едно постановление на Министерски съвет в тази посока, въпреки че регион Средногорие е този, който дава достатъчно средства и е водещ при сформирането на националния бюджет на държавата.

Заместник областният управител посети и училището в Община Мирково и поднесе подаръци – портрети на видни български личности.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *