Заместник-министър търси 300 деца за настаняване в домове

13 май 2015  |   0 коментара

Зорница Русинова - заместник-министър по труда и социалната политика, е поискала от своите подчинени спешно да се осигурят 300 деца за настаняване в центровете от семеен тип.

Това оповести народният представител от Патриотичния фронт и председател на Националната женска организация на ВМРО д-р Султанка Петрова. Тя бе гост в предаването „Делници“ по телевизия „Евроком“ заедно с Йордан Тодоров – председател на Конфедерацията за защита правата на децата (КЗПС).

Петрова обясни, че посоченият срок за осигуряването на децата е краят на май или началото на юни. Причината е, че програмата, по която се финансират този цип социални центрове, трябва да приключи до 2015 г. и трябва да се усвояват пари.

Децата да не би да са чували с картофи, че да бъдат осигурени за попълване на бройка, изрази възмущението си Петрова.

Ще започне масово извеждане на деца от биологичните им семейства, както и местенето им от институция в институция, за да се оправдаят евросредствата, обясни тя.

Народният представител и председателят на КЗПС посочиха, че начинът на работа с децата и техните родители не винаги е в техен интерес, често има груби нарушение, превишаване на правомощия и ограничаване на правата им.

Петрова информира и за питането, което отправи към социалния министър Ивайло Калфин по повод противозаконно указание на директора на Агенцията за социално подпомагане. Тя отново изрази учудването си, че министърът се е обявил в подкрепа на деянието, чрез което родителите на деца, с които социални работници са провеждали срещи, нямат да имат достъп до изготвените доклади.

По този начин те се лишават от възможността да знаят какво ще се случи с децата им, каква ще бъде тяхната съдба, аргументира позицията си Петрова.

По порочен начин се нарушава Конституцията – относно достъпа до информация, Закона за детето – относно предоставяне на социалните доклади, както и Конвенцията за правата на детето на ООН, която България е приела да следва, уточни още тя.

Петрова припомни, че в края на януари по нейна инициатива бе проведена кръгла маса в Народното събрание, по време на която бяха изказани много негативни оценки за работата на социалните институции. 10 дни по-късно Агенцията за социално подпомагане отговори на обвиненията ни с това незаконно указание, посочи тя.

В предаването се обади дама, която е работила в Центъра за настаняване от семеен тип във Велинград. Тя изрази благодарността си към д-р Петрова, тъй като най-накрая се е намерил човек, който има смелостта да разкрие истината за случващото се в сферата на социалните грижи. Припомняме, че в началото на година бяха разкрити злоупотреби със средства по европейски програми именно в този център. 

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *