Заместник-министър Петрова: Ролята на социалните предприятия е да насърчават активната интеграция на лица в затруднено положение

Заместник-министър Петрова: Ролята на социалните предприятия е да насърчават активната интеграция на лица в затруднено положение

10 декември 2019  |   0 коментара

Ролята на социалните предприятия е мост, чрез който се насърчава активната интеграция на лица в затруднено положение и по-плавния преход за започване на работа. Един от приоритетите на Министерството на труда и социалната политика e обособяване на социалната и солидарна икономика като стопански отрасъл. Стремежът ни е за подобряване на достъпа до заетост и обучения на хората от уязвимите групи, създаване на условия за повишаване на техния жизнен стандарт и намаляване на социалните неравенства.

Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова по време на организираното събитие от МТСП „Борса с работодатели – социални предприятия за улесняване на прехода на младежи от уязвими групи от социални услуги към пазара на труда в България“. На срещата присъстваха младежи от Центровете за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) за деца без увреждания „Иван Вазов“, „Софроний Врачански“, „Паисий Хилендарски“, „Светлина“, „Приятели“ и „Мечтатели“ и ЦНСТ за деца и/или младежи с увреждания „Алеко Константинов“.

Благодарение на Закона за предприятията на социалната и солидарна икономика младежите ще могат да се трудят и да бъдат заети в социални предприятия, да създадат такива и да помогнат на други свои връстници в затруднено положение.

Ще се запознаете с възможностите и перспективите за старт в кариерата и успешен бизнес в сферата на социалната и солидарна икономика при посещение на място, допълни заместник-министърът.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *