Законът за фалшивите новини удря първо анонимните в интернет

Законът за фалшивите новини удря първо анонимните в интернет

23 ноември 2018  |   0 коментара

Ако се приеме Законът за фалшивите новини в България, ще се реши един основен проблем - авторите на тези новини, които оклеветяват определени личности или манипулират общественото мнение с невярна информация, ще бъдат преследвани от закона. Идеята на Закона е да ограничи този генерален проблем с анонимността в интернет, която дава основание на много хора да лъжат.

Това заяви в интервю за Дарик радио народният представител от Пловдив Александър Сиди.

Законът, който се подготвя от ВМРО, ще задължава всеки сайт да публикува името на редактора, отговорен за съдържанието на информацията. Именно той ще носи и наказателна отговорност, ако се разпространяват откровени лъжи. Интернет платформите, в които се прикриват собствениците и авторите на съдържанието, ще бъдат сваляни със съдебно решение, уточни още Сиди.
 
Създаването на държавен домейн, в който да се регистрират всички сериозни информационни интернет медии, също ще дава възможност на потребителите да се ориентират в достоверността на това, което четат. Целта е този домейн да обединява сайтове, в които новините са плод на сериозна журналистика. Вписването на медиите ще е доброволно, но само регистрираните в него ще могат да сключват договори за отразяване на избори и политически кампании.

Сиди коментира, че голяма част от националните медии са скептични по отношение ефективността на този закон, защото смятат, че това е пандемия и ако хората не променят поведението си на потребители, морето от фалшиви новини ще продължава да ни залива. Повечето българи четат само заглавията, а не целите текстове в статиите и затова се стига до масово препращане на лъжи в социалните мрежи. Ако законът се приеме, всеки ще може да вижда, че се разпространява информация от сайт, който  не е включен в държавния домейн и ще знае, че не може да вярва на тази новина.
 
Новият закон няма да забранява на хората, които искат да четат жълти новини или такива от серията ШОК!, УЖАС!, СКАНДАЛНО!, ЕКСКЛУЗИВНО! да продължават да си ги четат, но авторите на тези новини ще могат да бъдат подвеждани под отговорност за разпространение на невярна информация, отбеляза още Александър Сиди.

 

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *