Законопроект на ВМРО бе внесен в НС

Законопроект на ВМРО бе внесен в НС

11 април 2014  |   0 коментара

Миньорите и всички с I-ва категория труд да излизат в пенсия на 45 години. Това гласи предложението за ранно пенсиониране на „България без цензура", ВМРО и ЗНС, внесено в Народното събрание. Инициатор на законопроекта е заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки. Документът беше внесен от депутатите Румен Йончев, Светлин Танчев и Георги Марков.

В него се предвижда миньорите, енергетиците и металурзите, както и всички, работили в тежки условия, да излизат в пенсия след навършване на 45-годишна възраст. Законопроектът ще удължи срока за ранно пенсиониране чрез изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване. При сегашната ситуация миньорите и останалите професии, попадащи в графата I-ва категория труд, трябва да чакат до навършване на 63 години и 8 месеца и да натрупат стаж от 37 години и 8 месеца.

Решихме да внесем този законопроект, за да се премахне една социална несправедливост. Става въпрос за това, че една голяма група от хора, които са работили тежък физически труд, бяха ощетени с промените по времето на Иван Костов да получат възможността да се пенсионират при условията, при които са започнали работа, обясни Джамбазки, определяйки ситуацията като гротескна, защото е трудно човек да си представи 65-годишен миньор. Според него това е титанично нарушение на правата на тази група от хора и те имат право да съдят държавата в Страсбург.

Нека да видим сега кой ще подкрепи тези промени и кой е социален. На думи всички са такива, но нека да видим кои от четирите партии на статуквото ще застанат зад хората – едните се обявяват за социалисти, но дали наистина са такива, другите са откровени популисти, а третите лъжат и мамят за хората в Лъки, Мадан и Рудозем, където са едни от най-засегнатите от тези промени хора, посочи Джамбазки.

По негови разчети и според тези на НСИ в добивната дейност са заети 26 хил. души, а поправката би се отразила веднага на 16 хил. от тях. Според финансовата прогноза на ВМРО за това ще са нужни годишно 7 млн. лв.

Коалиционните партньори предлагат министърът на труда и социалната политика, заедно с Националния осигурителен институт, да бъдат задължени да направят анализ и оценка за броя на лицата и размера на очакваните им пенсии.

Припомняме, че през октомври 2013 г. местната структура на ВМРО – Перник  обяви започването на законова инициатива в защита на пенсиите на пернишките миньори. Председателят на организацията Кирил Караманчев, също практикувал тази професия, предложи на колегите си безплатна юридическа помощ.

Текста на законопроекта за ранно пенсиониране може да прочетете тук.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *