Задължително и електронно гласуване - и без референдум

Задължително и електронно гласуване - и без референдум

30 януари 2014  |   1 коментар

Предложението на президента Плевнелиев за провеждане на референдум отново се разминава с дневния ред на обществото и така се превръща в лична PR-акция. Нито един от въпросите, предложени от президента, не изисква провеждането на референдум. Ще погали ухото на мнозина, но само отвлича вниманието от проблеми като „мъртвите души” в списъците, абсурдния вот от Турция и т.н.

Това се казва в позицията, разпространена от ВМРО по повода.

Партията от години предлага да се въведе задължително гласуване и електронен вот, те просто може да залегнат в Изборния кодекс, без да е необходим референдум. Заедно с тях трябва да залегне и гласуване от 16-годишна възраст, всеобщо прилагане на уседналостта и дори форми на образователен ценз.

Въвеждането на мажоритарен вот пък няма да доведе до положителна промяна. Практиката е показала, че най-добрият вариант на избирателна система в нашите условия е пропорционалната, с реална възможност за пренареждане на листите.

ВМРО принципно подкрепя провеждането на референдуми. Партията внесе и първата по рода си подписка за национален референдум – срещу турското членство в Европейския съюз. 

Положителното е, че официалните държавни институции най-сетне добиха смелост да признаят, че нашето общество има нужда от национални допитвания. По така представените въпроси, един референдум би констатирал обществените настроения „за” или „против”. Прекалената абстрактност на въпросите може да даде възможност на Народното събрание после да приеме мерки, които само формално да изпълнят взетото на референдум решение.

Например: по въпроса за мажоритарния вот преди време мнозинството гласува „за” въвеждането му. По закон НС следва да приеме поправки в Изборния кодекс, които да отразят взетото решение с допитване до народа. Обаче НС има хиляди варианти да лавира и така формално въведе мажоритарен избор само на една част от народните представители.

Всички си спомняме фиаското през 2009 г., когато тогавашната Тройна коалиция създаде 31 едномандатни избирателни района, в които се избираше мажоритарно по един народен представител. Това така и не доведе до „облагородяване” на състава на НС. Напротив, днес едва ли някой си спомня имената на мажоритарно избраните тогава.

Горният пример е показателен как една принципно добра идея за допитване до народа може в последствие да бъде опорочена чрез законови механизми, процедурни хватки и заобикаляне на закона, е становището на ВМРО.

Повече за предложенията на ВМРО можете да прочетете тук.

Коментари

  • Боян Атанасов

    януари 30, 2014 в 3:02

    По принцип много уважавам позициите ви, но в случая разсъждавате като повечето наши партии - ние мислим еди как си и това е.Кога хората ще бъдат питани точно по тези теми, а не примерно по ядрена физика? И кой е казал,че у нас мажоритарен вот няма да промени системата? Точно от него бягат всички партии на статуквото.И точно за тая цел са впрегнати всички платени социолози и политолози,които 24 год от сутрин до вечер ни лъжат едно и също - колко е лошо да си здрав, да си богат и да гласуваш мажоритарно.Но последното нещо, което политическата олигархия иска да чуе, е гласът на народа. Какви са предимствата на мажоритарната система в два тура? Най-важното е, че мажоритарните избори отменят властта на партийните централи да нареждат в листите безропотни послушни некадърници. Ще им се наложи да издигат избираеми личности, депутати, които да имат обществено одобрение. Хора, които няма да кибичат безгласни цели четири години, а ще бъдат мотивирани да вършат работа в полза на избирателите си, ако искат да бъдат избрани отново. Затова политиците се страхуват от мажоритарната система, защото при тази система 90 процента от сегашните депутати ще гледат парламента през крив макарон. Техният единствен шанс е да се подмазват на партийните си лидери с надеждата началниците да ги подредят на избираемо място. И ако тази система я имаше - точно ВМРО със сигурност щеше да има депутати в парламента.Стига да предложи качествени хора с позиции, концепции и способни да ги отстояват. Защото хората, които в момента протестират по улиците, имат различни искания, но в едно са единодушни – не желаят да бъдат управлявани от нито един от политиците, които вече са били на власт. И са прави. Защо да гласуваш доверие на някой, който вече се е провалил и е доказал, че не става за нищо...Но ако остане пропорционалната избирателна система, в следващия парламент ще влязат същите послушни некадърници.

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *