Завърши седмицата за намаляване на отпадъците в район „Южен“ - Пловдив

Завърши седмицата за намаляване на отпадъците в район „Южен“ - Пловдив

27 ноември 2018  |   0 коментара

Кметът на район „Южен“ на град Пловдив Борислав Инчев награди учениците, участвали в конкурса за изработка на изделие от опаковки на тема: „Отпадъците оживяват“.

В конкурса взеха участие над 100 деца с близо 200 творби: еко робот; карта на България, изработена от капачки;, снежен човек; вятърна мелница и още много други проекти, които украсиха коридора на административната сграда, а комисия определи най- добрите от тях.

С направените творби от картон, капачки и различни опаковки децата още веднъж ни показаха своето екологично мислене. Надявам се, че не само за този конкурс ще намаляваме отпадъците, а постепенно ще се променя съзнанието ни в името на природата, коментира Борислав Инчев.

Конкурсът е едно от събитията, реализирани от администрацията на район „Южен“, във връзка с отбелязването на европейската седмица за намаляване на отпадъците.

Цялата седмица беше изпълнена с много събития в район „Южен“. На 19 ноември в заседателната зала на район „Южен“ ученици от ОУ „Яне Сандански“, СУ „Константин Величков“ и СУ „Св. К. Кирил Философ“ представиха свои презентации на тема: „Заедно за един по чист свят“. На 20 ноември беше организирано посещение на завода за преработка на отпадъци в село Шишманци, с ученици от училищата в „Южен“. Там децата се запознаха реално как става преработването на отпадъците. Друго интересно събитие бе реализирано на 21 ноември - изработването на проекти от учениците на СУ „Константин Величков“ на тема: „Как да намалим отпадъците?“. Проектите бяха изработени чрез лего елементи от ученици от 5 клас на училището, които на живо представиха творейки чрез ръцете си, изработването на инсталации за пречистване на въздуха и реката. Те разказваха за своите проекти, а в ръцете им чрез конструктора  оживяха истински инсталации и паркови пространства.

Инчев благодари на всички ученици, на всички учители и директори на училищата в район „Южен“, както и на родителите и не на последно място на колегите от отдел „Екология“, които взеха активно участие в събитията, организирани по повод отбелязването на европейската седмица за намаляване на отпадъците.

Само по този начин, разбирайки смисъла на нашите действия, можем да спасим Земята и си струва да опитаме, допълни кметът на район „Южен“.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *