Ердоган иска гласовете на кюрдите

Ердоган иска гласовете на кюрдите

01 юли 2014  |   0 коментара

Управляващите в съседна Турция са твърдо решени да не отстъпват от позицията си на „велика сила“, затвърждавайки неоосманистките си претенции. За целта е необходимо сегашният министър-председател Ердоган да продължи линията на водената политика. А това може да се случи, ако бъде избран за президент.

Опитите на турския диктатор не се спират пред нищо и той е готов на отстъпки по отношение на „кюрдския въпрос“, който от години управляващите в Турция пренебрегват.

По информация на агенция „Франс прес“ турското правителство е представило  законопроект за реформа в парламента за съживяване на мирните преговори с кюрдските бунтовници.

Намерението е очевиден опит да потърсят гласовете на най-голямата малцинствена група в Турция преди президентските избори през август.

Правителството на Реджеп Тайип Ердоган прави това предложение дни преди управляващата Партия на справедливостта и развитието да обяви своя кандидат за изборите. Очаква се това да бъде именно настоящият министър-председател Ердоган.

Предложените шест реформи ще поставят мирния процес под правна защита и ще предоставят имунитет, включително на политици и държавни служители, участващи в мирните преговори с кюрдските бунтовници, заявява източник от турския парламент.

Чрез „Законопроект за спиране на тероризма и укрепване на социалната солидарност“ се цели и улесняване възстановяването на правата на бунтовниците от обявената за незаконна Кюрдска работническа партия.

Пакетът дава на правителството властта да назначава лица и органи, които да провеждат разговори в страната и чужбина по отношение на така наречения „кюрдски въпрос“.

Подкрепата на кюрдското малцинство в страната, което съставлява една пета от населението и формира мнозинство в югоизточната част на Турция, може да бъде жизненоважна за успеха на Ердоган.

Повече по темата – рубрика „Турция разбулена“

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *